Teściowa wkłada torebkę z ciastem do mikrofali, a potem piecze go z dodatkiem masła. Ten smak jest tak niesamowity, że musisz wypróbować tego przepisu.
Drożdżak to ciasto, które wydaje się być czasochłonne i dosyć trudne do wykonania. Moja teściowa jednak ma patent na to, żeby był gotowy w szybszym czasie. Robi go w torebce strunowej, a potem umieszcza w mikrofali. Dzięki temu ciasto pięknie wyrasta i jest gotowe do pieczenia w piekarniku. Sprawdź przepis poniżej.
Teściowa wkłada torebkę z ciastem do mikrofali. Tak pysznego drożdżaka jeszcze nie jadłeś
Składniki:
(blaszka 25×15 cm)
» 100 ml mleka
» 25 g cukru
» 4 g suszonych drożdży
» 20 ml roztopionego masła
» 1 jajko
» 1 cukier wanilinowy
» 250 g mąki
Dodatkowo:
» 150 g masła
» 50 g płatków migdałowych
» 80 g cukru
Przygotowanie:
Do torebki strunowej wsyp suszone drożdże, cukier, cukier wanilinowy, roztopione masło, mleko, jajko, mąkę. Zamknij szczelnie i dobrze wygnieć składniki. Dobrze wygniecione ciasto rozgnieć palcami na kształt prostokątnego placka. Włóż do mikrofali, a obok woreczka z ciastem umieść szklankę wody. Podgrzewaj na najniższej mocy 30 minut, a potem wyjmij ciasto z torebki na blat i wyrabiaj chwilę posypując mąką.
Przełóż ciasto do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, a następnie wyrównaj lekko powierzchnię. Zostaw na 10 minut pod ściereczką. Zrób dziurki w cieście, a potem umieść w nich po małej kostce masła. Posyp wierzch cukrem, a potem płatkami migdałowymi. Piecz ciasto w 180 stopniach przez 40-50 minut. I gotowe, możesz polać ciasto lukrem, albo posypać cukrem pudrem. Smacznego!