To ciasto powala smakiem na kolana. Padniesz, kiedy spróbujesz

To ciasto powala smakiem
fot. screen Youtube / Immer Appetitlich

To ciasto powala smakiem na kolana. Chrupiący, bezowy wierzch, a pod nim masa i przepyszny spód. Całość zrobisz w niecałą godzinę, bo spód i wierzch bezowy pieką się razem! Przepis poniżej.

REKLAMA

Jeśli szukasz przepisu na ciasto, które zrobi furorę, to właśnie trafiłeś na prawdziwy kulinarny hit.  Ten wypiek nie tylko zachwyca wyglądem, ale przede wszystkim smakiem – padniesz, jak spróbujesz i będziesz chciał więcej! Zobacz poniżej, jak je przygotować, by oczarować wszystkich gości.

To ciasto powala smakiem na kolana. Zrobisz je w 40 minut

Ciasto:
100 g cukru
100 g masła
4 żółtka
60 ml mleka
150 g mąki pszennej + 10 g proszku do pieczenia
Bezowy wierzch: 
4 białka jaj
sok z połowy cytryny
200 g cukru
migdały
Masa: 
200 ml śmietanki 36%
90 g cukru pudru
1 opakowanie serka mascarpone

Przygotowanie:
Ciasto: Zimne masło pokrój na cienkie paski i wrzuć do miski, a następnie dodaj cukier i ubijaj mikserem 3-4 minuty, aż masa będzie puszysta. Białka oddziel od żółtek do osobnych naczyń. Dodawaj po kolei żółtka do masy maślanej i miksuj, a następnie wlewaj cienkim strużkiem mleko. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj łyżką – nie miksuj. Masa powinna być pulchna i idealnie gładka. Blachę o wymiarach 36x24cm wyłóż papierem do pieczenia, a potem wlej całą masę i delikatnie wyrównaj.

REKLAMA

Bezowy wierzch: Do miseczki z białkami jajek i sokiem cytrynowym wsyp cukier, a potem miksuj na najwyższych obrotach przez około 10 minut, aż masa będzie idealnie puszysta i biała. Wyłóż masę na wyrównaną masę i porób na wierzchu małe pagórki łyżeczką. Posyp płatkami migdałów, a następnie piecz w piekarniku – 170 stopni, 35 minut.

Masa: śmietankę z cukrem pudrem miksuj do momentu, aż uzyskasz gęsty krem. Dodaj mascarpone i delikatnie, na najniższych obrotach miksera wymieszaj masę. Kiedy spód i bezowy wierzch się upieką, przekrój całość na pół by mieć dwie części, które wystarczy przełożyć masą. I gotowe, smacznego!