Ciasto z morelami to właśnie to, czego od dawna szukałam. Przepis pozwala wykorzystać sezonowe owoce, a deser wychodzi kruchy i smakowity. Wszystkie składniki do przygotowania tego specjału prawdopodobnie trzymasz w lodówce i szafkach kuchennych. Z nich upieczesz słodki kąsek do popołudniowej kawy.
Wspaniały kruszec uda się za pierwszym razem
O kawałku dobrego ciasta często marzymy po sycącym obiedzie. Niedawno zaczęłam piec ciasto z morelami z przepisu Heni Foks. Składa się z kruchego ciasta, piany z białek i masy owocowej. Wierzch placka ozdabiają krążki ciasta.
Warto zamiast truskawek, malin, borówek czy wiśni, skusić się na morele. Pasują do deserów jak ulał, a ciasto z nimi smakuje wybornie.
Przepis na ciasto z morelami
Składniki:
Ciasto
250 g masła
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 żółtka
pół szklanki cukru
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Piana
1 szklanka cukru
1 szklanka białek
1 budyń czekoladowy
Morele
500 g moreli
2 łyżki kaszy manny
2 łyżki cukru
Wykonanie:
Morele umyj, przedziel na pół i wyjmij pestki. Posyp owoce kaszą i cukrem.
Na pianę: białka z cukrem ubij na sztywno. Wsyp budyń i zamieszaj.
Połącz mąkę z masłem. Dodaj żółtka, proszek, śmietanę i obydwa cukry. Ze składników zagnieć ciasto, które potem przekrój na dwie nierówne części. Wstaw większą do chodziarki na pół godziny. Tę drugą rozwałkuj i wycinaj krążki, a na środku rób pokaźniejsze dziurki.
Wyjmij z lodówki większą porcję ciasta i rozwałkuj, a potem połóż ją na spodzie formy o wymiarach 18×25 cm, wyścielonym pergaminem.
Na cieście rozłóż owoce, a na nich rozsmaruj pianę. Na wierzchu powinny znaleźć się krążki z ciasta.
Deser piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 170°C przez ok. 50 minut.