Choć w kalendarzu mamy jeszcze wiosnę, to lato czujemy już od dłuższego czasu. Jeśli masz w planach wakacyjną uroczystość i chcesz podać tort – wypróbuj tę recepturę. Wszystko przygotujesz w mgnieniu oka, nawet bez odpalania piekarnika. Tort Pyszne Lato wywoła wiele uśmiechów na twarzach Twoich gości. Za sprawą barwnych warstw wygląda po prostu ślicznie i z powodzeniem zastąpi klasyczne ciasta.
Smakowity tort powstał na biszkoptowym spodzie, a jego efektowne warstwy to proste połączenie malin, jagód i śmietanki. Masa zachowuje stabilność i właściwą konsystencję dzięki dodaniu żelatyny. Koniecznie przygotuj ten malowniczy deser.
Przepis na tort bez pieczenia Pyszne lato
Składniki:
Spód:
około 120 g-130 g biszkoptów
2 łyżki soku z cytryny
70 ml wody
1 łyżeczka cukru pudru
Krem:
350 g malin
300 g jagód
20 g żelatyny + 170 ml wody
250 g serka mascarpone
500 ml zimnej śmietanki kremówki 30%
250 g naturalnego jogurtu
2 łyżeczki cukru z wanilią
80 g cukru pudru (ok. 8 łyżek)
Wierzch:
1 fix do śmietany
600 ml zimnej śmietanki kremówki 30% – do deserów (jeżeli nie będziesz wyciskać rozetek, możesz użyć jej mniej)
około 100 g-150 g malin
2 łyżeczki cukru z wanilią
2 łyżki cukru pudru
listki mięty lub bazylii (można pominąć)
garść jagód lub jeżyn
Przygotowanie:
Dno tortownicy (średnica 25 cm) wyłóż papierem pergaminowym. Na spodzie formy umieść warstwę biszkoptów. Wodę, cukier puder i sok z cytryny połącz ze sobą, a potem nasącz mieszanką ciasteczka w tortownicy. Na czas robienia kremu, wstaw formę ze spodem do chłodziarki.
Żelatynę (do kremu) wsyp do rondelka i zalej wodą, wymieszaj i odstaw na ok. 10-15 minut do napęcznienia.
Teraz przyrządź musy owocowe. Do blendera wrzuć ok. 2/3 malin, zmiksuj na mus, a następnie przetrzyj przez sitko. Do blendera przełóż część jagód i także zmiksuj na mus, ale nie musisz przecierać ich przez sito. Obydwa musy odstaw.
Gdy żelatyna napęcznieje postaw ją na najmniejszym gazie i podgrzewaj – mieszaj do czasu, aż się roztopi (nie gotuj jej, tylko podgrzewaj przez 70-75 sekund). Potem ściągnij z palnika i odstaw.
Śmietankę przelej do zimnego naczynia, wsyp cukier z wanilią, cukier puder i ubijaj na sztywno. W osobnym naczyniu wymieszaj mikserem serek i jogurt. Gdy składniki się połączą, to w dwóch etapach dodawaj ubitą śmietankę, a po każdym dodaniu przez krótki czas miksuj.
Do roztopionej żelatyny dodaj 2-3 łyżki masy i wymieszaj. Tak przygotowaną żelatynę dodaj w trzech partiach do reszty masy, a po każdym dodaniu mieszaj robotem. Powstały krem podziel na 2 identyczne porcje. Pierwszą połącz z musem malinowym, zamieszaj i wrzuć resztę malin, wymieszaj łyżką. Krem malinowy rozsmaruj na biszkoptach w formie, wyrównaj i włóż do chłodziarki na 20-25 minut.
Do drugiej porcji masy dodaj mus jagodowy, wymieszaj i wsyp jagody. Podczas czekania, aż krem malinowy stwardnieje w lodówce, krem jagodowy możesz czasami zamieszać.
Na zimnym kremie malinowym w formie równo rozprowadź krem jagodowy, wyrównaj i deser umieść w chłodziarce na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Schłodzony tort wyciągnij z formy i przy pomocy noża oddziel ciasto od brzegów tortownicy i deser wyłóż na paterę. Śmietankę wlej do zimnej miski, dodaj fix, cukier z wanilią, cukier puder i ubijaj. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego z metalowym zakończeniem do wyciskania kształtów i na całej powierzchni tortu zrób dekoracyjne rozetki. Tort ozdób owocami i listkami mięty. Smacznego.
Czytaj też: Ciasto bez pieczenia Rurociąg. Przyćmi wszystkie inne desery