Tort bez pieczenia to zawsze świetny pomysł na deser. Poniższy przepis przyda się na wypadek, gdy w szybkim czasie będziemy musieli przyrządzić coś słodkiego i to bez dostępu do piekarnika. Poznaj wyjątkową recepturę na tort, który można wykonać na urodziny albo inne okazje.
W tej recepturze idziemy na łatwiznę. Pomijamy etap długotrwałego robienia, pieczenia i ponczowania biszkoptów. Zamiast tego użyjemy gotowych herbatników. Przy okazji zaoszczędzimy dużo czasu. Możemy go przeznaczyć np. na przygotowanie słodkiego kremu lub warstwy wiśniowej. Gwarantujemy, że ciasto na kruchych ciasteczkach będzie tak samo pyszne.
Tort szwarcwaldzki bez pieczenia – przepis
Składniki:
Na krem:
3 łyżki cukru pudru
300 g serka mascarpone
400 ml śmietanki kremówki 30%
Na warstwę wiśni:
4 łyżeczki żelatyny
dżem wiśniowy
1/3 szklanki gorącej wody
Dodatkowo:
owoce lub polewa czekoladowa
2 opakowania herbatników kakaowych
Sposób wykonania:
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i wymieszaj z dżemem. Kremówkę zmiksuj z mascarpone na gęsty krem. Dodaj do niego przesiany przez sito cukier puder i wszystko zmiksuj. Na spodzie formy układaj herbatniki. Gdy warstwa wiśniowa przestygnie – wyłóż ją na pierwszą warstwę ciasteczek. Następnie na warstwie owocowej rozłóż herbatniki i przykryj je kremem z mascarpone. Tort musi się schłodzić, zatem umieść go na kilka godzin w lodówce. Przed podaniem możesz ozdobić deser owocami lub polać go ostudzoną polewą czekoladową.