Trik na czarne i przypalone patelnie. Będą lśnić jak nowe!

Ubolewasz nad tym, że Twoje patelnie mają czarne spody i nie chcą się doczyścić? Planujesz je wyrzucić? Poczekaj, wypróbuj ten sprawdzony trik, a Twoje patelnie będą służyć Ci jeszcze wiele lat!

Czarne spody patelni oraz garnków powstają na skutek długotrwałego użytkowania i trzeba to powiedzieć wprost – od nie czyszczenia ich na bieżąco po każdym użyciu. Wiele z nas ma nawyk mycia tylko tej części patelni, która ma bezpośredni kontakt z żywnością. Spód patelni omijamy, a potem zastanawiamy się jak to doczyścić. W tym trudnym zadaniu pomogą Ci produkty, które zapewne masz w swojej kuchni.

Czytaj także:  Jak wyciąć wzór w dyni na Halloween?

Z pomocą przychodzi artykuł redakcji gazeta.pl, w którym można dowiedzieć się co zrobić, gdy już zaniedbaliśmy nasze patelnie oraz garnki, których spody pokrywają brzydkie i czarne odbarwienia. Sposobów jest nawet kilka i to w dodatku tanich, prostych i domowych, a nawet bezpiecznych w użyciu niż specjalne drogeryjne preparaty czyszczące.

Pierwszym sposobem jest moczenie w occie. To jeden z najbardziej znanych sposobów na doczyszczenie czarnych spodów patelni oraz garnków. Należy w dużej misce wymieszać litr gorącej wody, 3/4 szklanki octu oraz trzy łyżki soli kuchennej. W naczyniu umieścić patelnię i pozostawić na godzinę. Potem twardą, drucianą gąbką lub zmywakiem zetrzeć brud.

Czytaj także:  Drewniana deska- czy jest bezpieczna w użytkowaniu?

Innym sposobem jest namoczenie w roztworze gorącej wody i sody oczyszczonej. Można również przygotować pastę do czyszczenia. W tym celu należy wymieszać 1/2 szklanki sody oczyszczonej oraz tyle samo wody utlenionej. Miksturą wystarczy pokryć spody naczyń i pozostawić na 10 minut. Po tym czasie całość należy zetrzeć zmywakiem. Bez tego się nie obejdzie!

Czytaj także:  Czym jest czerwony pływ wypływający z mięsa? To nie krew!