Wybranie odpowiedniego arbuza, który będzie w pełni dojrzały, słodki i bardzo soczysty, jest nie lada sztuką – należy poświęcić trochę uwagi i zachować czujność.
Arbuzy, które znajdziemy w sklepach, mogą różnić się wielkością bądź kolorem. Jeśli chcemy wybrać idealny owoc, powinniśmy zwrócić uwagę na kilka szczegółów.
Wybór najlepszego arbuza- przydatne wskazówki
Znajdź arbuza, który ma lśniącą skórkę i nie są widoczne na niej żadne uszkodzenia – wtedy masz większą gwarancję, że owoc jest świeży. Inną kwestią jest nasycenie koloru żółtej plamy, która znajduje się w dolnej części arbuza. To właśnie w tym miejscu miał kontakt z ziemią i odcienie mogą się różnić. Im kolor żółty jest intensywniejszy, tym sztuka dłużej przebywała w słońcu i jest dużo lepsza.
Uschnięta łodyżka
Zaschnięta łodyga to sygnał dla plantatora, że nadszedł czas zbioru, bo arbuz jest już dojrzały. Jeśli zauważysz ją w sklepie, od razu sięgaj po taki owoc. Ale zwróć uwagę na to, czy łodyżka nie jest przypadkiem skręcona – jeśli tak właśnie jest, odłóż sztukę. Hodowcy czasami obracają arbuzy, aby przyspieszyć ich dojrzewanie, co odbija się ujemnie na ich jakości.
Ostatni sposób oceniania jakości i dojrzałości, polega na stukaniu palcem w skórkę owocu. Jeżeli podczas stukania usłyszysz głuchy i głęboki odgłos, to znaczy, że owoc będzie słodki i soczysty. Gdy nie usłyszysz żadnego charakterystycznego dźwięku, to znak, że arbuz jest niedojrzały.