REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaTrudno o lepszy pomysł na ciasto bez pieczenia. Jest przepyszne!

Trudno o lepszy pomysł na ciasto bez pieczenia. Jest przepyszne!

kremowe ciasto bez pieczenia
fot. screen Youtube / Ricette dolci

Nie masz czasu na gotowanie, a dopada Cię chęć na coś słodkiego i smacznego, a nie chcesz sięgać po gotowe wypieki z cukierni czy sklepu? Ciasto bez pieczenia z poniższego przepisu jest idealne na taką sytuację. Ten deser składa się z herbatników, biszkoptów i białej czekolady, a więc z samych pyszności. Jesteśmy przekonani, że Twoja rodzina także będzie nim zauroczona.

REKLAMA

Uwielbiamy wszelkie receptury na ciasta bez pieczenia. Bardzo nam się one przydają, kiedy jesteśmy zabiegani i prawie na nic nie mamy czasu. Zrobienie takich słodyczy jest rzeczą prostą, szybką i przyjemną. Właśnie dlatego postanowiliśmy pokazać Ci przepis na kremowe ciasto bez pieczenia. Zamiast do piekarnika trafi ono do lodówki. Sposób wykonania jest banalny, a potem wystarczy uzbroić się w cierpliwość; ciasto musi stężeć, a to wymaga trochę czasu. Oto sprawdzona receptura.

Przepis na kremowe ciasto bez pieczenia

Składniki:
250 ml mleka
1 duże opakowanie herbatników
150 g serka mascarpone
2 szklanki słodkiej śmietanki kremówki
1 duże opakowanie biszkoptów
200 g owoców w syropie (np. Macedonia)
50 g roztopionej białej czekolady
50 g kremu z orzechów laskowych

Wykonanie:
Mleko przelewamy do naczynia, maczamy w nim herbatniki, a potem umieszczamy na dnie formy do pieczenia ze zdejmowaną obręczą. Szczeliny uzupełniamy połamanymi, małymi kawałkami ciasteczek.

REKLAMA

Śmietankę przelewamy do sporego naczynia i miksujemy wraz z mascarpone na zwartą, gęstą masę. Potem dodajemy owoce z syropu i mieszamy wszystko szpatułką. Uzyskaną masę wykładamy na herbatniki w formie i wyrównujemy wierzch.

Na wierzchu układamy namoczone w mleku biszkopty. Do rękawa cukierniczego przekładamy krem z orzechów i wyciskamy go na biszkopty. Podobnie postępujemy ze stopioną czekoladą. Robimy to tak, powstały nam apetyczne szlaczki z obydwu składników. Gotowy deser chłodzimy w lodówce przez 6 godzin. Potem zdejmujemy obręcz z formy. Smacznego!

Czytaj także: Ciasto Uśmiech Teściowej smakuje lepiej niż szarlotka! Przepis

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA