Truskawkowa delicja to wyśmienite ciasto, które zrobisz w kilka minut. Rozpływa się w ustach i jest idealne na ciepłe dni. Poznaj przepis.
Poznaj przepis na przepyszne i orzeźwiające ciasto. Sezon na truskawki idzie pełną parą więc warto zrobić z nich coś innego niż koktajl. Truskawkowa delicja składa się z cienkiego biszkoptu, kremu, truskawkowej pianki i galaretki.
Truskawkowa delicja – idealne ciasto na lato. Przepis
Składniki:
» 4 jajka
» 1/3 szklanki cukru
» 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
» 1 łyżka mąki ziemniaczanej
» 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
Krem:
» 1 litr mleka
» 3 budynie śmietankowe po 40g
» 3/4 szklanki cukru
» 2 cukry waniliowe
» 200 g masła lub margaryny
Pianka truskawkowa:
» ok. 400 g truskawek
» 0,5 szklanki cukru
» 500 ml śmietanki 36%
» 3 łyżki żelatyny
» 125 ml wrzątku
Dodatkowo:
» 2 galaretki truskawkowe
» 750 ml wrzątku
» truskawki
Przygotowanie:
Oddziel białka od żółtek, a potem ubij je na puszystą piankę. Dodawaj stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Przelej ciasto do blaszki – 25 cm. Piecz w 180 stopniach przez 30 minut do suchego patyczka.
Krem: do mleka wsyp budynie śmietankowe wraz z cukrem waniliowym i wymieszaj, następnie zagotuj. Gdy masa zgęstnieje, odstaw ją do wystudzenia. Gdy masa ostygnie, dodawaj do niej stopniowo margarynę i miksuj, aż uzyskasz gładki krem. Wyrównaj, a potem wstaw do lodówki.
Pianka truskawkowa: truskawki zblenduj z cukrem. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, a potem dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Śmietankę ubij na sztywno, następnie dodawaj zblendowane truskawki. Wyłóż masę na krem, a potem ułóż truskawki i zalej je lekko stężałą galaretką. Wstaw do lodówki i gotowe, smacznego!