Turecka zupa z kurczakiem to idealny pomysł na pierwsze danie, które zachwyci smakiem twoich bliskich. Jest pyszna i aromatyczna. Poznaj przepis.
Zupa w wersji tureckiej charakteryzuje się pysznym smakiem, bo ma w swoim składzie kurczaka. W połączeniu z podsmażonymi na lekkim ogniu warzywami tworzy niezwykły aromat. Poznaj przepis, który znajduje się poniżej.
Turecka zupa z kurczakiem o wyśmienitym smaku. Przepis
Składniki:
» filet z kurczaka
» 1 papryka
» sól, pieprz, suszony rozmaryn, liść laurowy
» 1+2 łyżki mąki
» 1 cebula
» 30 g masła
» 1 seler naciowy
» 1 marchewka
» 2 ząbki czosnku
» 200 ml + 1 l bulionu
» 100 g makaronu
Przygotowanie:
Filet z kurczaka pokrój na bardzo drobne kawałki i dopraw dolą, pieprzem oraz suszonym rozmarynem. Dodaj 1 łyżkę mąki i wymieszaj, a potem odstaw na 20 minut.
Cebulę posiekaj bardzo drobno i podsmaż ją na patelni z dodatkiem masła na niewielkim ogniu, by zbyt mocno się nie przyrumieniła. Seler naciowy i paprykę pokrój na małe kawałki i dodaj do smażącej się cebuli. Zetrzyj też marchew i wrzuć ją od razu do warzyw. Smaż chwilę na małym ogniu i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie wsyp mąkę oraz wlej 200 ml bulionu i dokładnie wymieszaj. Dodaj resztę – litr – bulionu u dokładnie wymieszaj, a potem dodaj liść laurowy.
Pokrojony filet podsmaż na patelni około 10 minut na średnim ogniu, następnie dodaj do zupy. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, a potem dodaj do zupy i gotuj całość około 20 minut. Podawaj zupę z posiekaną natką pietruszki. Smacznego!