Wiedziałeś o tym, że nie wszystko można trzymać w lodówce? Szczególnie dotyczy to pięciu produktów, które w lodówce tracą swoje właściwości.
Nie wszystkie produkty, które przechowujemy w lodówce, dłużej zachowują swoją świeżość. Co więcej, wiele z nich w takich warunkach gnije i traci swój smak. Dotyczy to głównie ogórków, które przechowywane w niskiej temperaturze, szybciej stają się żółte. Dlatego ogórki należy trzymać w ciemnych i suchych miejscach.
Czego jeszcze nie powinno się trzymać w lodówce? Po pierwsze owoce egzotyczne, na przykład melony, kiwi, cytryny, ananasy, czy banany. Dlaczego? Bo w niskiej temperaturze tracą swój smak i aromat.
W lodówce nie należy trzymać również marchewki. W lodówce bardzo szybko gniją. Dlatego lepiej jest je trzymać w ciemnych i suchych miejscach. Jak informuje redakcja gazety.pl w lodówce nie należy trzymać również ziemniaki, bo chłód przyczynia się do przekształcania się skrobi w cukier. To z kolei psuje ich smak oraz barwę.
Nie warto trzymać w lodówce również pomidorów. Okazuje się, że niska temperatura pozbawia je smaku i soczystości. Pomidory znacznie lepiej jest przechowywać w temperaturze pokojowej.