Stworzenie ciasta, które zadowoli wszystkie podniebienia, nie jest trudne. Najlepszym tego dowodem jest ten przepis na deser. Powstaje w natychmiastowym tempie przy minimalnym nakładzie pracy. Jest wyjątkowo smaczny i każdy będzie nim oczarowany. Gwiazdorzą w nim jabłka i ciasto francuskie, a smak tej kompozycji podbija cukier i cynamon. Wypróbuj recepturę i stwórz słodki i aromatyczny kąsek dla swoich bliskich.
Sposób na proste i mało wymagające ciasto
Ciasto ma wszystko, co lubisz. Obłędnie smakuje i nienagannie wygląda, a jakby tego było mało, powstaje w kilka chwil. Zrobi go nawet osoba, która ma dwie lewe ręce do gotowania. Receptura jest zrozumiała dla każdego.
Zaopatrz się w rolkę ciasta francuskiego. Wystarczy je rozpakować i rozłożyć. Pracy nad jabłkami też jest niewiele. Warto postawić na słodką odmianę. Owoce obrane, pokrojone i pozbawione gniazd nasiennych mogą trafić do deseru. Zapoznaj się z dokładną listą niezbędnych składników.
Przepis na ciasto z jabłkami
Lista składników:
2 jabłka
1 opakowanie ciasta francuskiego
niewielka ilość cynamonu
40 g cukru
Wykonanie:
Owoce myjemy, obieramy, dzielimy na pół i wyciągamy gniazda nasienne. Kroimy w niezbyt grube plastry. Rozwijamy ciasto francuskie i umieszczamy na nim kawałki jabłek. Oprószamy je cynamonem i cukrem, rolujemy ciasto, a potem kroimy na części o szerokości ok. 2 cm. Kładziemy je w poziomie na formie wyścielonej papierem pergaminowym, po raz drugi oprószamy z wierzchu cynamonem i cukrem. Deser wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170°C i pieczemy przez ok. 20 min. Wyjmujemy, kroimy na kawałki i częstujemy wszystkich.