Typowo wielkanocne pierogi. Użyj do farszu tej wędliny

pierogi
fot. screen Youtube / Mashed

Każdy z nas przepada za pierogami. Możemy je nadziewać mięsem, białym serem, owocami, kapustą z grzybami i wieloma innymi smakołykami. Ponieważ zbliżają się Święta Wielkanocne, to w kultowym cieście pierogowym zamkniemy farsz z białej kiełbasy. Potrawa zaskoczy smakiem wszystkich fanów tradycyjnych dań. Nadzienie jest wyraziste i aromatyczne, po prostu wyśmienite. Poznaj recepturę na pierogi w sam raz na Wielkanoc. Koniecznie musisz ich skosztować.

REKLAMA

Oprócz białej kiełbasy, do zrobienia farszu przyda Ci się także cebula, kiszona kapusta i przyprawy. Farsz jest naprawdę łatwy w przygotowaniu: surowe mięso nakłuj widelcem, a potem przełóż do rondelka z wodą i gotuj przez pół godziny, od chwili, gdy ciecz zacznie wrzeć. Jeśli zapomnisz nakłuć wędlinę, to popęka w trakcie obróbki cieplnej.

Jak przyrządzić wielkanocne pierogi z białą kiełbasą i kapustą kiszoną?

Składniki na ciasto:
szklanka ciepłej wody
450 g mąki pszennej
łyżka oleju roślinnego
szczypta soli

REKLAMA

Składniki na farsz:
cebula
200 g ugotowanej białej kiełbasy
pieprz, sól
200 g kapusty kiszonej
masło klarowane do smażenia

Sposób wykonania:
Najpierw przyrządzamy ciasto: wszystkie składniki zagniatamy rękoma, aż uzyskamy zwartą, twardą masę. Gdy będzie taka potrzeba, dodajemy więcej mąki lub dolewamy trochę wody. Z ciasta tworzymy kulę, odkładamy w ciepłe i suche miejsce, a potem przykrywamy, by odpoczęło.

REKLAMA

W międzyczasie odsączamy kapustę, a ugotowane wędliny oddzielamy od flaka, wszystko razem miksujemy. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle, a potem wrzucamy przyrządzony farsz z kiełbasy i kapusty – smażymy przez moment, wszystko doprawiamy do smaku pieprzem i solą, odstawiamy.

Ciasto na pierogi umieszczamy na stolnicy, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na cienki placek. Szklanką wykrawamy krążki i każdy z nich lekko rozciągamy, a na środku kładziemy nadzienie, po czym sklejamy boki.

Pierogi wrzucamy do garnka z gotującą się, osoloną wodą. Po mniej więcej 5 minutach powinny być gotowe. Podajemy je z posiekanym szczypiorkiem albo podsmażoną na maśle cebulką. Smacznego.



Czytaj też: Wielkanocna babka herbaciana. Ciasto, jakiego jeszcze nie jadłeś!

Podziel się: