Ugotuj pigwę z tymi kulkami, a twoja konfitura będzie niezwykle pyszna i idealna do herbaty zamiast cukru. Jak zrobić konfiturę z pigwy? Sprawdź przepis.
Pigwa to owoc, który ma mnóstwo cennych wartości odżywczych. Często robimy z niej soki, syropy oraz nalewki. To też świetny dodatek do ciast, jako farsz pierogów i wiele innych deserów. Jeśli masz ich dużą ilość, można zrobić z nich konfiturę na zimę. Aby wyszła pyszna w smaku, trzeba ugotować owoce z dodatkiem kilku dobrze znanych kulek, jakimi są owoce żurawiny. Kluczowe w przygotowaniu są proporcje składników. Sprawdź przepis.
Jak zrobić konfiturę z pigwy i żurawiny? Kluczem są proporcje
Aby smaki pigwy i żurawiny idealnie się ze sobą połączyły i zrównoważyły, potrzebna jest odpowiednia proporcja – 5:1, czyli pięć razy więcej pigwy niż żurawiny.
Składniki:
» 1 kg pigwy
» 220 g świeżej żurawiny
» 500 g cukru
» 1 cytryna
Przygotowanie:
Owoce pigwy umyj i obierz, a potem wydrąż gniazda nasienne. Pokrój na drobną kostkę, następnie włóż do większego garnka. Zalej owoce sokiem z cytryny, a następnie wsyp cukier i odstaw tak na 5 godzin. Po tym czasie gotuj owoce na wolnym ogniu z dodatkiem żurawiny przez 30 minut.
Następnie gotujemy ją pod przykryciem na wolnym ogniu, a gdy puści soki, odliczamy 30 minut. Po tym czasie dorzucamy porządnie umytą żurawinę
Przelej do czystych słoików i zapasteryzuj słoiki. Smacznego!