REKLAMA

wkładanie ziemniaków do plastikowej torebki
fot. screen Youtube / Webspoon World

Któż z nas nie lubi ziemniaków? Te popularne warzywa często goszczą w naszej diecie. Lubimy je pod różnymi postaciami. Kopytka, chipsy, pyzy czy kotlety to smakowite potrawy, które nie mogą obejść się bez pyrek. Poza tym są odżywczym dodatkiem do sałatek czy dań obiadowych. Jeśli też jesteś wiernym fanem ziemniaków, to powinieneś zastosować pewien użyteczny trik. Po kilku minutach efekt mocno cię zaskoczy.

REKLAMA

Zapakuj ziemniaki do plastikowej torby

Gotowanie kartofli z reguły jest czasochłonne. Ale jeśli ulokujesz bulwy w torebce plastikowej i ją szczepisz, to ten czas może się zredukować. Potem w paczce z warzywami zrób dziurki za pomocą widelca i tak przygotowane ziemniaki wstaw do kuchenki mikrofalowej na 7 minut.

Co się stanie po tym czasie? Kartofle się po prostu ugotują. Wydaje ci się niemożliwe, że w tak krótkim czasie bulwy zdołają zmięknąć? A jednak. Po wyjęciu torebki z urządzenia i rozpakowaniu możesz warzywa bardziej rozdrobnić i podać np. do obiadu. Dzięki tej metodzie czas obróbki cieplej trwa zdecydowanie krócej. Zamiast 20 minut, wystarczy tylko 7. Przy najbliższej okazji wypróbuj ten trik u siebie w domu.

REKLAMA

Codzienne funkcjonowanie w kuchni stanie się o wiele prostsze

Jeśli wciąż jesteś zabiegany i nie masz na nic czasu, a chętnie zjadłbyś sycący obiad z dodatkiem ziemniaków, to metoda z torebką plastikową i kuchenką mikrofalową jest dla ciebie stworzona. Zanim się obejrzysz, smakowity dodatek do sałatki i kotleta będzie już gotowy. Sprytny trik nie jest skomplikowany, więc na pewno dasz sobie radę w kuchni.

Od dziś nie będziesz czekać 20-30 minut aż pyrki się ugotują. Podasz je po zaledwie 7 minutach. Tyle czasu w zupełności wystarczy, aby warzywa się ugotowały. Jedynym niezbędnym sprzętem elektronicznym jest kuchenka mikrofalowa. Oprócz niej przyda się również torebka plastikowa. Włóż do niej ziemniaki, zawiąż, zrób nakłucia widelcem i gotowe. Ugotują się w ekspresowym tempie.

REKLAMA

Czytaj też: Schabowe wyszły za słone. Kucharz poradził, bym zrobiła z nimi to

REKLAMA