REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaUnikaj 1 błędu, gotując zupę pomidorową. Inaczej będzie niedobra

Unikaj 1 błędu, gotując zupę pomidorową. Inaczej będzie niedobra

zupa pomidorowa
fot. screen Youtube / @FOODCouturebyChetnaPatel

Aromat zupy pomidorowej to dla niektórych osób sentymentalna podróż do czasów dzieciństwa. Kojarzy się z domowym ciepłem i przyjemnymi chwilami, spędzanymi w domu rodzinnym. Ta potrawa gości na naszych stołach od pokoleń. Lecz czasami jej smak odbiega od ideału. Dlaczego? Najprawdopodobniej przez błąd, który zdarza się popełniać mało doświadczonym kucharzom. Dowiedz się na czym, polega i staraj się go nigdy nie popełniać.

REKLAMA

Co dom, to inny przepis na zupę pomidorową. Niektóre gospodynie gotują ją na wczorajszym rosole, a inne przyrządzają od podstaw. Dodatki też mogą być różnorodne. Wiele osób podaje zupę z ryżem lub makaronem, a inni decydują się na kaszę, makaron orzo, a nawet grzanki.

Sposób zabielania pomidorówki to też kwestia upodobań. Jedni dodają do niej śmietanę czy jogurt naturalny, a inny stawiają na serek mascarpone lub mleczko kokosowe. Niemały mętlik wywołuje również rodzaj pomidorów. Użyć koncentratu, przecieru, świeżych warzyw, a może tych z puszki? Wszystko zależy od indywidualnych preferencji.

Wystrzegaj się tego błędu. Ugotujesz najlepszą pomidorową w życiu

Pomidory grają w zupie pomidorowej pierwsze skrzypce. Ich nieumiejętne przyrządzenie może skutkować kuchenną klęską: zmarnowaniem czasu, energii i użytych składników. Jeśli nie chcesz, by zupa stała się niesmaczna, nie wrzucaj do niej pomidorów prosto z puszki lub świeżych (surowych). Wcześniej powinieneś je podsmażyć (np. na oliwie, maśle) i dopiero dodać do zupy. Tak uzyskasz głęboki smak, który trafi w gusta każdego. Obróbka termiczna zneutralizuje lekką kwaśność warzyw i nada im słodyczy. Ponadto tekstura dania też ulegnie poprawie – będzie bardziej kremowe i gładkie.

REKLAMA

Co dodać do zupy pomidorowej, by była smaczniejsza?

Smak pomidorowej podkręcisz odrobiną wędzonej papryki w proszku. Nada zupie lekko dymnego zapachu. Dodatkowo możesz pokusić się o sypnięcie do garnka szczypty chilli. Uzyskasz bardziej wyrazisty bulion. Dla polepszenia smaku możesz dodać do zupy trochę cukru. Nie zapomnij o zielonym dodatku. Bazylia, natka pietruszki czy lubczyk świetnie do niej pasują.

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA
REKLAMA