Upiecz udka z kurczaka w ten sposób, a nie pożałujesz. Będą soczyste i chrupiące, a w dodatku nie mają ogromnej ilości tłuszczu, bo są pieczone w piekarniku. Poznaj przepis.
Udka z kurczaka to pyszny pomysł na obiad. Chrupiąca skórka sprawia, że są niezwykłe w smaku, a wewnątrz soczyste i mięciutkie. Podane z ulubioną surówką i ziemniakami to połączenie idealne. Poznaj rewelacyjny sposób i wypróbuj.
Upiecz udka z kurczaka w ten sposób – będziesz zaskoczony ich smakiem
Składniki:
» 4 udka z kurczaka
» 1 łyżka soku z cytryny
» 2 łyżki oleju
» sól, pieprz
» papryka słodka i ostra w proszku
» 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
» 2 łyżki mąki
» 3 jajka
» bułka tarta do panierowania
» margaryna do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Udka przełóż do miski, dodaj przyprawy, olej, czosnek i polej całość sokiem z cytryny, następnie odstaw na 30 minut, by mięso skruszało.
Jajka wbij do miseczki i dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj. Dodaj do mięsa i ponownie całość wymieszaj. Na talerz wsyp bułkę tartą i panieruj każde udko.
Gotowe udka układaj w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym margaryną lub na blaszce z piekarnika. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 1 godzinę.
Gotowe udka podawaj z surówką i ziemniakami.