Marzy wam się pyszne, słodkie śniadanie? Dziś mamy dla was wspaniały przepis na lekkie i puszyste racuchy z egzotyczną nutą.
Do ciasta na racuchy wrzućcie kawałki ananasa, dzięki niemu gotowe placuszki będą soczyste i aksamitne. W racuchach dobrze sprawdzi się zarówno świeży owoc, jak i ten z puszki. Jeśli racuchy zaserwujecie rodzinie na śniadanie, znikną z talerzy momentalnie.
Szybkie racuchy z ananasem – przepis
Składniki (na 20-25 racuchów):
2 jaja
300 g mąki pszennej
3 łyżki cukru
2/3 szklanki mleka
puszka ananasów, bez zalewy lub kawałek świeżego owocu
25 g świeżych drożdży
cukier puder do posypania (opcjonalnie)
2 łyżeczki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Mleko podgrzej, 1/3 szklanki wlej do większej miski, rozkrusz do niej drożdże, dodaj łyżkę cukru i 2 duże łyżki mąki. Wszystko wymieszaj, przykryj i odstaw na kwadrans. Potem do naczynia przesiej resztę mąki, dodaj też resztę ciepłego mleka, jaja i cukier, wszystko zamieszaj (powinno powstać jednolite, dość gęste ciasto). Miskę nakryj ściereczką i odstaw na około 30-40 minut, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
Ananasa posiekaj w kostkę i wrzuć do gotowego ciasta. Wsyp też wiórki kokosowe (opcjonalnie). Ponownie wymieszaj i odstaw na 15 minut. Na patelni rozgrzej warstwę oleju. Racuchy smaż na złoty kolor, stosuj się do reguły – jedna cała łyżka masy to jeden racuch. Po usmażeniu placki wykładaj wyłożony ręcznikami kuchennymi talerz, a przed podaniem posyp je cukrem pudrem. Smacznego!