Usmaż ziemniaki w ten sposób, a będziesz robić je tak często. Są dobrze doprawione, miękkie i przepysznie chrupkie. Poznaj przepis.
Jeśli znudziła ci się klasyczna wersja ziemniaków do obiadu to musisz wypróbować tego sposobu. Smakują niesamowicie, są chrupiące i można podawać je z mięsnymi dodatkami, np. skrzydełkami. Smażone na patelni z pokrywającym je serem to coś, co zachwyci podniebienie każdego. Przepis znajdziesz poniżej.
Usmaż ziemniaki w ten sposób. Ich smak zachwyca
Składniki:
» 2 średnie ziemniaki
» sól i pieprz
» 2 łyżki parmezanu
» 1 łyżeczka papryki słodkiej
» 11 łyżeczek skrobi ziemniaczanej
» 1 łyżeczka suszonej cebuli lub czosnku
» 4 łyżki oliwy z oliwek
» 100 g tartego sera żółtego
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, następnie pokrój w plastry średniej grubości. Dopraw je solą, pieprzem, słodką papryką, suszoną cebulą lub czosnkiem, następnie dodaj skrobię ziemniaczaną. Wymieszaj i dodaj oliwę z oliwek, wsyp parmezan i wymieszaj dokładnie. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i poukładaj plastry ziemniaków, aby lekko na siebie nachodziły. Posyp tartym serem i smaż je pod przykryciem do miękkości, a pod koniec zwiększ temperaturę, by stały się chrupkie.
Gotowe, smacznego!