Kilka dni temu powitaliśmy lato. Na tę porę roku najlepsze będą ciasta z sezonowych owocami, na przykład truskawkami, malinami i czereśniami. Ale zaraz, przecież do dyspozycji masz jeszcze borówki. Wykorzystasz je do zrobienia tego apetycznie wyglądającego i przepysznego deseru. Jeśli chcesz, to zamiast borówek dodaj do placka takie owoce, jakie lubisz. Lecz z jagodami jest on wybitny. Sprawdź przepis.
Borówkowe ciasto z białą czekoladą zrobi nawet kuchenny nowicjusz. Dość długa lista składników początkowo zniechęca do pracy w kuchni, ale nie warto się poddawać. Tak naprawdę jest ono łatwe w przygotowaniu, o czym możesz sam się przekonać, śledząc poniższą instrukcję. Kompozycja zawsze wygląda szałowo i uświetni każdą imprezę. Rodzina i przyjaciele będą błagać cię o przepis.
Przepis na ciasto z masą serową i borówkami
Składniki:
ciasto jogurtowe:
200 g borówek,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
100 g cukru,
3 jajka,
120 g masła,
cukier waniliowy bądź ekstrakt,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
skórka starta z cytryny.
Masa serowa:
50 g cukru pudru,
400 g twarogu na sernik,
1 jajko,
ekstrakt waniliowy,
35 g mąki ziemniaczanej.
Polewa borówkowa:
100 g borówek,
80 g cukru.
Wierzch serowy:
40 g cukru,
350 g serka mascarpone.
Polewa czekoladowa:
75 ml śmietanki 30%,
200g białej czekolady.
Sposób wykonania:
Na ciasto jogurtowe: jajka z cukrem i wanilią miksuj na jasną i puszystą masę. Dodaj jogurt i skórkę z cytryny, mieszaj robotem, a potem wlej płynne, chłodne masło – krótko ucieraj. Wsyp mąkę z proszkiem, mieszaj trzepaczką. Dorzuć borówki, przez chwilę mieszaj, a następnie przełóż ciasto do formy wyścielonej pergaminem.
Na masę serową: w naczyniu mieszaj twaróg z cukrem pudrem, 1 jajkiem i wanilią. Na koniec wsyp skrobię ziemniaczaną, wymieszaj. Masę wykładaj łyżką na wcześniejsze ciasto w blaszce. Deser piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 170°C (tryb góra dół) przez 35 minut, zostaw do wystygnięcia.
Na polewę borówkową: w rondelku umieść 10 dag borówek, 8 dag cukru i 2 łyżki wody, gotuj składniki na niewielkim gazie przez 10 minut do czasu, aż lekko zgęstnieją. Ostudź i przetrzyj przez drobne sitko. Polewę możesz przełożyć do woreczka cukierniczego i odciąć róg.
Na kolejną polewę: w rondelku zagotuj kremówkę, dodaj posiekaną białą czekoladę, mieszaj do roztopienia i odstaw. W naczyniu połącz mascarpone z cukrem pudrem i równo rozmieść krem na zimnym cieście.
Na wierzchu rozprowadź delikatnie schłodzoną polewę z białej czekolady, a potem polewę owocową wyciskaną z woreczka. Przy pomocy patyczka przesuwaj po bokach polewę na całej powierzchni, robiąc szlaczki. Deser schłódź przez minimum kilka godzin w lodówce. Smacznego.