Bezmięsny odpowiednik kotletów schabowych jest w smaku jest równie dobry, co oryginał. Chrupiąca panierka i soczyste wnętrze smakują bajecznie i trudno powstrzymać się przed drugą i trzecią dokładką. Tym razem schab wieprzowy zamienimy na bakłażana. W ten sposób powstanie wegetariańska odsłona sznycli. Pokochają je wszyscy mięsożercy, jak i osoby, które dotychczas rzadko znajdowały miejsce na warzywa w swojej diecie. Kanie w panierce to przy schabowych z bakłażana nic specjalnego. Zachęcamy do przetestowania przepisu.
Nawet jeśli nie widzisz świata poza tradycyjnymi schabowymi, skosztuj kotletów warzywnych. Z pewnością wrócisz do tego przepisu niejednokrotnie. Schabowe z bakłażana będziesz robić nawet częściej niż schabowe z mięsa wieprzowego. Powstają szybciej, a praca w kuchni jest mało wyczerpująca. Bakłażan jest dużo tańszy od schabu. Poza tym nie musisz energicznie rozbijać każdego kawałka bakłażana tłuczkiem czy godzinami go marynować, jak ma to miejsce w przypadku mięsa. Jeśli dbasz o linię, to ten wariant sznycli powinien gościć w twojej diecie już na stałe.
Przepis na sznycle z bakłażana
Lista składników:
2 bakłażany, średnie,
bułka tarta,
mąka,
4 jajka,
pieprz, sól, czosnek suszony,
olej lub oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Umyj bakłażany, osusz je ręcznikiem kuchennym. Końce odkrój i miąższ potnij na talarki o grubości ok. półtora cm. Oprósz solą, odstaw na pół godziny, a potem znów osusz.
W naczyniu roztrzep jajka z dodatkiem pieprzu, soli i czosnku. Bułkę tartą i mąkę przesyp do dwóch spodków. Kawałki bakłażana najpierw obtaczaj w mące, a potem w jajku i bułce.
Patelnię ustaw na średnim palniku i rozgrzej na niej olej. Układaj sznycle i smaż każdej strony na złoty kolor. Wyłóż na talerz i serwuj np. z ulubionym sosem, smacznego.