Cytryna jest jednym z niezbędnych produktów w każdej kuchni. Jej delikatnym minusem jest jednak podatność na nieodpowiedni sposób przechowywania. Na szczęście istnieją metody, które pozwolą przedłużyć jej świeżość.
Cytryna jest bardzo częstym dodatkiem do herbaty czy wody. Owoc ten nierzadko stanowi również niezbędny dodatek w przypadku wielu różnych potraw, nie tylko podawanych w słodkiej wersji, ale także mięs czy ryb.
Największą zaletą cytryny są niesamowite właściwości. Na jej bazie można przygotować wiele zdrowotnych naparów, które pozwalają nam zachować dobre zdrowie lub poprawić samopoczucie w przypadku przeziębienia.
Wiele osób po częściowym użyciu cytryny przekłada resztę do miski z owocami lub wkłada ją do lodówki. Okazuje się jednak, że nie jest to rozwiązanie optymalne, jeśli chodzi o jak najdłuższą świeżość tego owocu.
Zdecydowanie skuteczniejszym sposobem jest włożenie np. przekrojonej na pół cytryny do miseczki, a następnie wlanie do niej zimnej wody. W ten sposób owoc nie będzie zbyt szybko wysychać i dłużej zachowa świeżość.