REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaW jakim celu w kluskach śląskich robi się dziurkę?

W jakim celu w kluskach śląskich robi się dziurkę?

kluski śląskie
fot. Pixabay

Kluski śląskie są niewątpliwym klasykiem polskiej kuchni. W zdecydowanej większości regionów naszego kraju podaje się je z sosem, które wzbogacają smak potrawy. Okazuje się, że wgłębienie w kluskach ma duże znaczenie.

REKLAMA

Kluski śląskie z pysznym sosem, aromatycznymi kawałkami mięsa i surówką z chrupiącej kapusty jest daniem, obok którego trudno przejść obojętnie. Pomimo nazwy potrawa ta jest popularna w całej Polsce.

Najbardziej tradycyjna wersja klusek śląskich z sosem i surówką jest rzecz jasna najczęściej przyrządzana w naszym kraju, jednak można ją także przygotowywać na inne sposoby, wedle własnych upodobań.

Sama receptura przyrządzania klusek śląskich jest bardzo prosta. Sekret ich smaku tkwi w zagłębieniu, które wykonujemy na etapie wykonywania ciasta. Niektórzy mogą nie wiedzieć, dlaczego w ogóle robi się tę dziurkę.

REKLAMA

Wykonywane w kluskach wgłębienie ma istotne zadanie, ponieważ przyspiesza proces gotowania ciasta. Dzięki temu równomiernie nabiera ono temperatury. Dodatkowo wpada do niej sos, co ułatwia proces spożywania.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Cezary
Redaktor i dziennikarz z ponad 10-letnim doświadczeniem. Skupia się na faktach, bieżących wiadomościach i tematach, które będą interesujące dla każdego czytelnika. Główny cel - aby każdy tekst odpowiadał na wszelkie pytania czytelnika.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA