sos grudki
fot. Pixabay

Nie lubisz przygotowywać sosów, bo zazwyczaj pojawiają się w nich grudki? Na szczęście istnieją pewne sposoby, dzięki którym unikniesz ich w sosie. Zatem jak przyrządzić perfekcyjny sos? Podpowiadamy.

Nikt nie chciałby, aby w jego sosie pojawiły się nieapetyczne grudki lub nieestetyczne mączne „kluseczki”. Przyrządzenie sosu nie należy do najtrudniejszych zadań, ale jeśli nie do końca wiemy, jak go zrobić, efekt może nas ujemnie zaskoczyć. Dziś przygotowaliśmy kilka prostych trików, dzięki którym wasze sosy zawsze wyjdą idealnie gładkie.

Kolejność składników
Na początku połącz mąkę z przyprawami i solą, a w następnej kolejności dolej bulion lub wodę. Rób to bez pośpiechu – najpierw wlej trochę płynu i, nieustannie mieszając, dolej resztę.

Odpowiednia temperatura
Gdy woda lub bulion dolewane do mąki będą gorące, to mąka się zaparzy i wytworzą się kluseczki. Dlatego pamiętaj, aby nie dodawać gorących płynów do sosu. Najpierw wymieszaj mąkę ze śmietaną bądź jogurtem i dodaj do tego odrobinę gorącej wody. Dopiero potem możesz zagęścić sos taką „zaprawą”.

Zwróć uwagę na sposób mieszania
Sposób mieszania sosu ma znaczenie, szczególnie gdy przygotowujesz większą ilość sosu lub robisz ciasto. Składniki najlepiej mieszać od środka i pomału zbierać mąkę z brzegów naczynia. Wtedy wszystkie produkty dobrze się ze sobą połączą.

Odpowiednie sztućce
Są kluczem do sukcesu. Odłóż łyżkę i zamiast niej użyj widelca. To narzędzie o wiele lepiej poradzi sobie z tworzącymi się grudkami, a sos szybciej zrobi się gładki. Jeżeli przygotowujesz większą ilość sosu w dużym naczyniu, wykorzystaj rózgę kuchenną.

W sosie lub cieście pojawiły się grudki? Jak temu zaradzić?

Błędy kulinarne mogą się przydarzyć nawet najlepszemu kucharzowi. Jeśli chcemy je naprawić, najlepiej użyjmy miksera kuchennego albo blendera i zmiksujmy masę – po grudkach nie będzie śladu!

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę