REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaW tej wersji rzodkiewka wyjdzie smakowicie. Połącz ją z tymi składnikami

W tej wersji rzodkiewka wyjdzie smakowicie. Połącz ją z tymi składnikami

sałatka z rzodkiewką i jajkiem
fot. screen Youtube / Kulinarne przygody

Rzodkiewka to chrupiące i soczyste warzywo, które bardzo lubimy. Ten składnik wraz z jajkiem świetnie sprawdzi się w sałatce. Poniższą recepturę warto zapamiętać, bo potrawa jest smaczna i zdrowa, a do tego szybka w wykonaniu. Poznaj przepis na przepyszną sałatkę z rzodkiewki i jajka.

REKLAMA

Hitem na wielu stołach od wielu lat jest sałatka jarzynowa. Jest prosta, smaczna i pożywna. Polacy lubią też sałatkę ziemniaczaną i sałatkę grecką, w której znajdują się kolorowe warzywa i przyprawy ziołowe. Szybszym i ciekawszym rozwiązaniem może być wyśmienita, odżywcza i bardzo zdrowa sałatka, w której królują jajka i wiosenna nowalijka, czyli rzodkiewka. Taka kolorowa sałatka to eksplozja smaku oraz cennych witamin i składników pokarmowych, które wspierają nasz organizm. Mieszanka idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, ale warto też podać ją na kolację.

Mozolne krojenie wielu składników wcale nie wchodzi w grę. Sałatkę przygotujesz w niespełna 15 minut. Oprócz rzodkiewki i jajek na twardo będą Ci potrzebne przyprawy, por i majonez. Pora nie zapomnij wcześniej sparzyć. Ten zabieg sprawi, że warzywo nieco zmięknie i utraci część swej ostrości. Oczywiście swoją sałatkę możesz wzbogacić też o inne dodatki, np. sałatę czy kukurydzę z puszki.

Jak zrobić sałatkę z rzodkiewki i jajka?

Składniki:
2 pęczki rzodkiewek
5 jajek ugotowanych na twardo
szczypiorek
1 por
pieprz i sól do smaku
2 łyżki majonezu (lub jogurtu naturalnego)

REKLAMA

Sposób przygotowania:
Gotujemy i studzimy jajka, a potem zdejmujemy z nich skorupki i drobno kroimy. Jajka przekładamy do miski.

Z umytej rzodkiewki odcinamy końce i kroimy w kostkę lub plastry. Myjemy pora, odkrawamy koniec i zielone liście. Obrywamy również pierwsze, grube warstwy. Następnie kroimy warzywo w plasterki, wrzucamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i odkładamy na 5 minut.

Po tym czasie odcedzamy pora i dorzucamy do sałatki. Dodajemy do niej szczypiorek, pieprz, sól i majonez lub jogurt, a na koniec całość mieszamy. Smacznego.

REKLAMA

Czytaj też: Pierogi z tym farszem wychodzą wyśmienite. Super prosty przepis

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA