To właśnie dzisiaj – 24 listopada – we wtorek, swoje urodziny obchodzi warzywo o niezwykłych właściwościach, dlatego zdecydowanie zasługuje na swoje własne święto. Jakie właściwości dla zdrowia ma burak? Jak można go wykorzystać w kuchni?
Burak to warzywo, które jest bardzo popularne w polskiej kuchni. W Polsce spośród warzyw gruntowych jest na trzecim miejscu pod względem plonów. Zbiera się go około 300 tys. ton na rok, a ponad 20 tys. ton sprzedawane jest za granicę. Walory zdrowotne buraka są bardzo duże. Polecany jest osobom cierpiącym na choroby nowotworowe, po chemioterapii. Skuteczny jest w walce z nadciśnieniem i wspiera układ nerwowy.
Jakie właściwości ma burak?
1. Buraki zawdzięczają swój charakterystyczny kolor naturalnemu barwnikowi, który zwany jest betaniną, działającą przeciwutleniająco, antynowotworowo, wspiera walkę osób cierpiących na raka oraz po chemioterapii przywracając im witalność.
2. Polepszają ogólną wydolność organizmu.
3. Pomaga w chorobach układu krążenia, takich jak np. miażdżyca. Betanina ma działanie hamujące poziom homocysteiny, która zwiększa ryzyko miażdżycy i przeciwdziała zwapnieniom w naczyniach krwionośnych. Reguluje również poziom cholesterolu.
4. Buraki wspomagają układ odpornościowy, wpływają na produkcję krwi, a także wzrost tkanek matczynych w trakcie ciąży – wszystko to dzięki folianom zawartych w buraku. Foliany mają istotną rolę w funkcjonowaniu układu immunologicznego. Ich niedobór może działać hamująco na aktywność komórek odpornościowych.
5. Zawiera cenny dla organizmu kwas foliowy. Jest on niezbędny do tego, aby nasz układ nerwowy działał prawidłowo. Kwas foliowy ma wpływ na powstawanie ważnych neuroprzekaźników: dopaminy, adrenaliny i noradrenaliny. To właśnie one decydują o naszym zdrowiu fizycznym i psychicznym.
6. Picie soku z buraka wspomaga osoby zmagające się z demencją. Zawarte w nim azotany korzystnie działają na przepływ krwi w mózgu, dzięki czemu mogą opóźnić demencję oraz chorobę Alzheimera.
Burak w kuchni
Buraki można wykorzystać na wiele różnych sposobów w kuchni. Możemy zrobić z nich pyszną i zdrową zupę, o niesamowitym kolorze i sałatki, które świetnie smakują w ich towarzystwie. To także idealna przekąska na sylwestra, np. w postaci koreczków. Z buraków często przygotowujemy dodatek do obiadu – najczęściej kotletów mielonych. W obecnych czasach bardzo popularne są także zdrowe soki, koktajle i hummusy z buraków. Sok z buraków spożywany regularnie wpłynie na poprawę całego organizmu.
Można stworzyć z nich niesamowite dania na każdą okazję. A w dodatku są prawdziwą bombą właściwości odżywczych!