ShareInfo.plKulinariaWątróbka usmażona w ten sposób nie będzie gorzka

Wątróbka usmażona w ten sposób nie będzie gorzka

wątróbka
fot. Facebook / chcewiedzieccojem

Wątróbka jest prawdziwą skarbnicą wartościowego białka, witaminy A i żelaza – z tego powodu do diety powinny ją wprowadzić osoby z anemią. Niestety, umiejętnie przygotowanie tego specjału nie jest wcale takie proste, gdyż nierzadko wątróbka jest gorzka po przyrządzeniu. Jednak istnieje pewien sposób, który sprawi, że unikniesz tego problemu. Cały sekret tkwi w marynacie.

REKLAMA

Nikt nie lubi, gdy wątróbka ma gorzki smak. Na szczęście istnieje sposób, aby ten problem łatwo zniwelować. Czynność wymaga trochę czasu, ale warto ją wykonać, by móc cieszyć się najlepszym smakiem tego rodzaju mięsa. Wystarczy zwyczajnie namoczyć wątróbkę w mleku z różnymi dodatkami oraz przyprawami. Taka kąpiel spowoduje, że przenikliwy gorzki smak wątroby przejdzie do marynaty, a tym samym nabierze ona subtelnego, cebulowego posmaku.

Wątróbka to produkt bardzo delikatny i w trakcie obróbki kulinarnej trzeba obchodzić się z nią ostrożnie. Można ją z łatwością przesmażyć, a w konsekwencji stanie się sucha i twarda. Należy ją smażyć szybko i intensywnie, najlepiej na mocnym gazie.

REKLAMA

Podczas przygotowywania wątroby, nie wolno jej nakłuwać, ponieważ jej wnętrze jest nadzwyczaj wilgotne i po nakłuciu płyn wydostanie się na zewnątrz. Stąd potrawa będzie sucha, a na dodatek wilgoć w połączeniu z olejem zacznie pryskać i można się poparzyć. Prezentujemy przepis na pyszną wątróbkę z dodatkiem cebulki i jabłka.

Składniki:
2 kwaśne jabłka
500 g wątroby drobiowej
2 białe cebule
1 czerwona cebula
mleko
pieprz
olej rzepakowy
sól
majeranek

Przygotowanie:
Pozbądź się wszelkich błonek i stwardnień z wątróbki. Po oczyszczeniu, mięso włóż do naczynia, wlej ocet, dodaj 1 rozdrobnioną cebulę i umieść całość w lodówce na ok. 6 godzin. Po tym czasie wyjmij wątróbkę i osusz ją za pomocą ręcznika papierowego. Pokrój w piórka 2 pozostałe cebule, wsyp je na patelnie i podsmaż na oleju. Gdy zacznie się powoli karmelizować, zdejmij ją z płomienia. Obierz jabłka, usuń z nich gniazda nasienne, pokrój w małą kostkę i wsyp na patelnię po cebuli. Smaż do momentu, aż zaczną się karmelizować, po czym zdejmij je z palnika.

REKLAMA

Na tej samej patelni umieść marynowaną wątróbkę i podsmażaj ją około 4 minuty. Następnie dodaj do niej jabłka, cebulę, sól, pieprz i majeranek. Potrawę duś jeszcze przez 2 minuty. Serwuj z dodatkiem świeżo ugotowanych ziemniaków. Smacznego.

REKLAMA
NAJNOWSZE
REKLAMA