Klasyczna szarlotka to słodki miks kruchego ciasta i soczystych jabłek. W roli deseru do kawy sprawdzi się znakomicie. Jabłka można wymienić na inne owoce, a wypiek też się uda. Jest łatwy do zrobienia, o czym za moment się przekonasz. Zaopatrz się w świeżą pigwę i przyrządź pasjonujący farsz. Wyłóż go na kruchy spód i ciesz się jesiennym deserem w nowej wersji.
W jesiennych deserach królują jabłka, gruszki i śliwki. Jednak ta pora roku obfituje także w pigwę. Kwaskowaty owoc smakiem przypomina jabłko. Nie jest raczej polecany do jedzenia na surowo. Wychodzą z niego świetne przetwory, a sam owoc doskonale pasuje do wypieków, np. szarlotki. Postępujesz z nim prawie tak samo, jak z jabłkami, czyli odbierasz, usuwasz gniazda nasienne, a potem podprażasz na patelni z innymi dodatkami i rozkładasz nadzienie na cieście. Słodko-kwaśny balans zostaje zachowany, dzięki czemu deser smakuje wybornie.
Przepis na szarlotkę z pigwą
Składniki na ciasto:
2 jajka,
150 g mąki orkiszowej,
350 g mąki pszennej,
120 g cukru,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
10 g cukru waniliowego,
200 g chłodnego masła.
Składniki na farsz:
100 ml wody,
900 g pigwy (bez skórki i gniazda nasiennego),
3/4 łyżeczki cynamonu,
2 torebki budyniu waniliowego bądź śmietankowego
2 łyżki cukru waniliowego,
6 łyżek cukru,
1 łyżka masła,
350 ml wody.
Przygotowanie:
Składniki na ciasto umieszczamy w misie robota, ucieramy na spójną i gładką masę. Krótko zagniatamy ją ręcznie i lepimy z niej kulę. Odcinamy 1/3. Mały fragment okręcamy folią spożywczą i zamrażamy. Dno blachy wykładamy pergaminem i rozmieszczamy na całej powierzchni duży kawałek ciasta. Wstawiamy do lodówki.
Na farsz: pigwę kroimy w kosteczkę. W garnku podgrzewamy wodę (100 ml) z masłem. Potem wrzucamy owoc i oba cukry, smażymy składniki na małym gazie. Pigwa musi zmięknąć. Mieszamy od czasu do czasu, aby masa nie przywarła do dna.
Budynie zalewamy wodą (350 ml) i mieszamy, aby pozbyć się grudek. Potem przelewamy wszystko do garnka, zagotowujemy, doprawiamy cynamonem i mieszamy.
Naczynie ściągamy z gazu, studzimy masę. Ciasto wyciągamy z chłodziarki i nakłuwamy widelcem, a potem przykrywamy masą owocową, równo ją rozprowadzając. Na wierzch ścieramy ciasto z zamrażarki.
Deser wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 175°C i pieczemy przez 45 min, aż się lekko zezłoci. Wyciągamy szarlotkę, studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.