REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaWeź kajmak i mascarpone. W mig zrobisz rarytas idealny na lato

Weź kajmak i mascarpone. W mig zrobisz rarytas idealny na lato

kajmak i serek mascarpone
fot. screen Youtube / Leckere Minute / Michael Lim

Wakacje coraz bliżej. Na razie musimy cierpliwie czekać na wymarzony urlop, który już wkrótce wielu z nas dostanie. Bo nie ma nic lepszego niż wypoczynek na tarasie czy w ogrodzie z pucharkiem lodów w ręku. Latem żadne słodycze nie smakują nam bardziej niż lody. Schładzają organizm i cieszą podniebienie, szczególnie te domowe. W lodziarni musielibyśmy wyłożyć niezłą sumkę i pewnie zdecydowalibyśmy się na zakup tylko 2-3 kulek. W przypadku domowego smakołyku nie trzeba się ograniczać. Lody można jeść do woli. Przepis nie jest czasochłonny i z pewnością każdy sobie z nim poradzi.

REKLAMA

Domowe lody posmakują wszystkim fanom słonego karmelu

Do przygotowania tych lodów nie potrzebujesz pomocy w postaci specjalnej maszynki. Udadzą się bez niej. Wystarczy połączyć ze sobą mascarpone, kajmak, orzeszki ziemne, ubitą śmietankę i sól, a potem wszystko umieścić w naczyniu i czekać cierpliwie, aż masa się schłodzi. Ponieważ kajmak i mleko zagęszczone są słodkie, nie ma potrzeby dodawania białego cukru.

Przepis na pyszne lody z kajmaku i mascarpone

Składniki:
250 g serka mascarpone
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
100 g orzeszków arachidowych prażonych i solonych
pół łyżeczki soli
1 szklanka śmietanki 30%

Do dekoracji:
maliny

REKLAMA

Opis przygotowania:
Etap 1
Na początku puszkę z mlekiem zagęszczonym gotuj we wrzątku. Po 3 godzinach wyciągnij ją z wody. Otwórz, dopiero gdy dobrze wystygnie.

Etap 2
Drobno pokrój orzeszki ziemne, wrzuć je do naczynia i połącz z 2 łyżkami kajmaku, wszystko wymieszaj i odstaw.

Etap 3
W sporym naczyniu umieść mascarpone, przełóż kajmak, 1/2 łyżeczki soli i miksuj. Następnie ubij śmietankę i sztywną przełóż do masy serkiem i kajmakiem, wymieszaj łyżką i wyrównaj wierzch. Rozsmaruj na nim kajmak z fistaszkami, przykryj pokrywką i wstaw lody do zamrażalnika.

REKLAMA

Etap 4
Po upływie 5 godzin lody wyjmij z urządzenia i układaj porcjami w ozdobnych szklanych naczyniach lub gotowych rożkach. Dodatkowo ozdób je świeżymi malinami lub innymi owocami i podawaj, smacznego.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA