Przepisów na sernik jest w internecie bez liku, ale nie wszystkie z nich są godne polecenia. Prawdziwi fanatycy tego wypieku prawdopodobnie nie zadowolą się jego klasyczną wersją, więc wszelkiego rodzaju „urozmaicenia” są jak najbardziej pożądane przez smakoszy. Polecamy sprawdzony przepis na sernik na kruchym spodzie z dodatkiem karmelizowanego rabarbaru. Smak tego ciasta powali cię na łopatki!
Maj to sezon na nowalijki, szparagi i oczywiście rabarbar. Jeśli uprawiasz go w swoim ogrodzie, jesteś prawdziwym szczęściarzem, ale bez problemu kupisz go na targu czy w markecie. Kwaskowate łodygi zazwyczaj przerabia się na kompot lub dorzuca do słodkich wypieków, przeważnie drożdżowych. Ale przecież rabarbar może pojawić się również w serniku! Nie dodamy go bezpośrednio do masy twarogowej, tylko skarmelizujemy na patelni i umiejętnie rozprowadzimy na serowym wierzchu. Całość zostanie przykryta uwielbianą przed każdego kruszonką. Polecamy ten przepis na sernik z rabarbarem.
Przepis na sernik z rabarbarem
Składniki:
Ciasto kruche:
100 g zimnego masła
200 g mąki pszennej
1-2 łyżki chłodnej wody
2 żółtka
70 g cukru pudru
Karmelizowany rabarbar:
4 łyżki cukru
600 g rabarbaru
1 łyżka masła
Masa sernikowa:
250 g śmietanki 30 %
1 kg twarogu z wiaderka
4 jajka
50 g mąki ziemniaczanej
1 paczka cukru waniliowego
220 g cukru
Kruszonka:
100 g zimnego masła
120 g cukru
150 g mąki pszennej
Wykonanie:
W naczyniu łączymy żółtka z mąką, zimnym pokrojonym masłem i cukrem pudrem. Zaczynamy szybko zagniatać gładkie i sprężyste ciasto. Tworzymy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wstawiamy na pół godziny do chłodziarki.
Późnej wyjmujemy masę i rozwałkowujemy. Powinna mieć ok. 3 mm grubości. Przenosimy placek na dno blaszki (22×33 cm), robimy w nim nakłucia widelcem i wstawiamy do piekarnika. W temperaturze 180°C pieczemy ciasto przez ok. 20 minut.
Płuczemy i obieramy rabarbar, a potem kroimy łodygi na mniejsze kawałki. Roztapiamy cukier na patelni ustawionej na niewielkim gazie. Gdy zacznie robić się brązowy, przekładamy do niego masło i rabarbar, karmelizujemy przez 3-4 minuty, do czasu aż owoc zmięknie. Studzimy.
Biały ser ucieramy z jajkami, śmietanką, obydwoma cukrami, skrobią ziemniaczaną i skórką cytrynową na aksamitną masę.
Z masła, mąki i cukru zagniatamy kruszonkę.
Na upieczonym kruchym cieście umieszczamy masę serową, przykrywamy ją rabarbarem, a powierzchnię posypujemy kruszonką. Pieczemy sernik w 180°C przez 50-60 minut. Po tym czasie powinien studzić się w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.