Czerwony barszcz jest jedną z tradycyjnych świątecznych potraw. W wielu domach stanowi on podstawę wigilijnego stołu, jednak z uwagi na fakt, że jego wykonanie może przysporzyć trudności, warto wspomóc się przepisami.
Przepis na czerwony barszcz autorstwa Magdy Gessler wymaga użycia dobrych i świeżych składników, a także zakwasu. W cytowanym przez Plotek.pl przepisie Magdy Gessler otrzymujemy wszystko za jednym razem!
Zakwas na barszcz
Do barszczu wymagany jest odpowiedni zakwas. Najpierw gotujemy wodę z solą (1 łyżeczka na litr). W międzyczasie kroimy buraki i czosnek, po czym wrzucamy je wraz z liściem laurowym do garnka. Całość zalewamy ugotowaną wodą z solą. Dodajemy kromkę chleba na zakwasie i okrywamy gazą lub ściereczką. Całość zostawiamy na 4-5 dni.
Składniki na barszcz
1 kg buraków
pół selera
por
2 duże cebule
4 kwaśne polskie jabłka
zakwas na barszcz czerwony z buraków
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Pokrojone buraki zalewamy zimną wodą, po czym dodajemy seler i cebule. Kiedy warzywa będą miękkie, zalewamy je zakwasem. Nie dodajemy go jednak w momencie gotowania się wywaru. Kiedy już będzie wszystko gotowe, nakładamy jabłka na wierzch i odstawiamy zupę na noc.
Dzień później ścieramy buraki na tarce i ponownie wrzucamy je do barszczu. Na samym końcu dodajemy czosnek i pieprz.