Czy wiesz, jak szybko i skutecznie naostrzyć noże kuchenne? Wiele osób zazwyczaj chwyta za ostrzałkę, ale jeśli jej nie masz, to musisz poradzić sobie inaczej. Również uda ci się doprowadzić przedmiot do takiego stanu, w którym operowanie nim będzie radością. Poznaj patent, który jakiś czas temu poznałam.
Jak naostrzyć nóż bez fachowych narzędzi?
Dobrze naostrzony nóż ułatwia pracę w kuchni. Pozwala sprawniej siekać żywność. Chociaż jedno z najważniejszych akcesoriów kuchennych zawsze powinniśmy mieć w pogotowiu, to czasami nie mamy w zanadrzu ostrzałki, która pomaga je naostrzyć w mgnieniu oka. Jak sobie wtedy pomóc? Wystarczy sięgnąć po ryż.
Jak naostrzyć nóż? Wypróbuj patent z ryżem
Gdy po raz pierwszy usłyszałam o tym triku, byłam do niego sceptycznie nastawiona. Ale przetestowałam go już kilkakrotnie i z efektów zawsze byłam usatysfakcjonowana. Niemniej jednak uważam, że najefektywniejsze ostrzenie można wykonać przy pomocy kamienia.
Jeśli jednak nie masz go w zasięgu ręki, to ulokuj tępe ostrze w szklance, w której znajduje się surowy ryż. Gdy po chwili wyciągniesz nóż, to znów będzie on idealnie nadawał się do krojenia warzyw czy mięsa.
Inne sposoby na ostrzenie nożna. Użyj talerzyka lub kubka
Gdy nie masz w kuchni ryżu, to możesz do ostrzenia noża wykorzystać naczynia, które służą ci każdego dnia. Chodzi o kubki i talerze. Zarówno pierwsza, jak i druga grupa rzeczy od spodu ma powierzchnię nadającą się do ostrzenia. Przyłóż do niej ostrze pod małym kątem i kilka razy przeciągnij. Uzyskasz taki efekt, o jakim marzyłeś i bez problemu pokroisz produkty spożywcze.
Czytaj też: Biorę cebulę i zakrętkę od słoika. Ten odlotowy trik zdradziła mi koleżanka z Chin