Wlej ten napój do ciasta na pączki. Będą puszyste jak nigdy

Wlej ten napój do ciasta na pączki
YouTube screen | Przepisy od Olgi

Wlej ten napój do ciasta na pączki, a wyjdą obłędne w smaku i puszyste jak nigdy. O tym przepisie na pewno nie słyszałeś, dlatego koniecznie go wypróbuj. 

REKLAMA

Tłusty Czwartek nadchodzi, a wraz z nim pyszne pączki, które najlepiej smakują kiedy zrobimy je samodzielnie. Z odpowiednim przepisem wyjdą idealnie pulchne i mięciutkie. Ale okazuje się, że sama receptura to nie wszystko, bo jest pewien składnik, który przyspiesza proces rośnięcia ciasta, a w dodatku sprawia, że pączki są nieziemsko puszyste, lekkie, mięciutkie i zawsze wychodzą przepyszne. Sprawdź genialny patent, o którym wiedzą tylko nieliczni.

Wlej ten napój do ciasta na pączki. Efekt zachwyci każdego smakosza

Każdy z nas zna Coca-Colę o charakterystycznym smaku, ale mało kto wie o jej niezwykle przydatnym zastosowaniu w wypiekach takich jak pączki. Przed wlaniem jej do ciasta należy wystawić ją z lodówki na jakiś czas, aby nabrała temperatury pokojowej. Co daje wlanie coli do ciasta na pączki? Oprócz tego, że ciasto wyrośnie w ekspresowym tempie to w dodatku nada pączkom niezwykłej lekkości i puszystości. Ciasto dosłownie rośnie w rękach podczas wyrabiania, dlatego czas przygotowania pączków skraca się. Oto przepis na pączki z coca-colą.

Pączki z colą – puszyste jak chmurka. Przepis

Wlej ten napój do ciasta na pączki

Składniki:

» 500 g mąki pszennej
» 100 g cukru
» 2 jajka
» 100 ml ciepłego mleka
» 50 ml ciepłej coli
» 50 g masła, rozpuszczonego i lekko ostudzonego
» 1 łyżeczka suszonych drożdży
» szczypta soli
» olej do smażenia

REKLAMA

Przygotowanie:

W misce wymieszaj mąkę, cukier, drożdże i sól. Dodaj jajka, ciepłe mleko, ciepłą colę i rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj, następnie wyrób ciasto na gładką i elastyczną masę. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj trochę ciepłej wody. Jeśli zbyt wilgotne, dodaj odrobinę mąki.

Przykryj miskę ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie, gdy ciasto wyrośnie, podsyp mąką blat i wyłóż na nie ciasto. Rozwałkuj na grubość około 1 cm. Wycinaj krążki ciasta za pomocą szklanki lub foremki do pączków. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut. W tym czasie rozgrzej olej w głębokim garnku.

Smaż pączki na złoty kolor z obu stron pamiętając o zrównoważonej temperaturze. Gotowe pączki wykładaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

REKLAMA

Pączki podawaj posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Smacznego!

Podziel się: