Włoskie ciasto na pizzę

Włoskie ciasto na pizzę wydaje się być dosyć trudne i czasochłonne w przygotowaniu. Jednak okazuje się, że wcale nie musi tak być, bo wystarczy mieć dobry przepis, a przygotowanie włoskiej pizzy staje się czystą przyjemnością. W dodatku przygotujesz ją w ekspresowym tempie!

Pizza to pyszne danie, które można skomponować w wielu różnych kombinacjach smakowych. Najczęściej zamawiamy ją z restauracji, na wynos lub na dowóz do domu. Ale co, gdy nie mamy akurat takiej możliwości, a mamy ogromną ochotę na smakowitą pizzę na cienkim cieście? Możemy zrobić ją samodzielnie, we własnej kuchni – ale konieczny jest odpowiedni przepis, dlatego przychodzimy z najlepszą recepturą na włoskie i cienkie ciasto, które przygotujesz bardzo szybko!

Włoskie ciasto na pizzę – najlepszy przepis

Z tego przepisu przygotujesz pizzę o wymiarach 30 cm. Pamiętaj, aby użyć specjalnej mąki do włoskiej pizzy w miarę możliwości, jednak jeśli takiej nie posiadasz, to przesiej mąkę pszenną kilka razy.

Włoskie ciasto na pizzę

Składniki:

» 250 g mąki do pizzy (Basia)

» 150 ml bardzo ciepłej wody

» 1 łyżeczka cukru

» 7 gram drożdży suszonych

» 1 łyżeczka soli

» 1 łyżka dobrej jakości oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Zrób najpierw zaczyn z drożdży – do miski wsyp suche drożdże, następnie wsyp cukier i wymieszaj. Dolej do nich 50 ml bardzo ciepłej wody (z wymierzonych wyżej proporcji składników) i wymieszaj energicznie. Dodaj 2 łyżki mąki, wymieszaj, a potem przykryj folią i odstaw na 10-15 minut, aż zaczyn podwoi objętość.

W tym czasie do miski przesiej mąkę, dodaj sól oraz wlej łyżkę oliwy z oliwek. Gdy zaczyn już podwoił objętość, dodaj go do miski z mąką, następnie dolej pozostałą ciepłą wodę – 100 ml. Całość wymieszaj łyżką, a potem wysyp na kuchenny blat.

Wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie gładkie, sprężyste i nie będzie kleiło się do rąk – wtedy jest prawidłowo wyrobione. Gdy ciasto zostanie wyrobione, oprósz delikatnie mąką i posmaruj oliwą z oliwek, a następnie przełóż je do miski. Przykryj folią i ściereczką, a potem umieść w ciepłe miejsce na 30-40 minut.

W tym czasie przygotuj ulubiony sos i dodatki do pizzy oraz nasmaruj blaszkę oliwą z oliwek. Gdy ciasto urośnie, przełóż je od razu na blaszkę i palcami rozgniataj -tak, aby uformować okrągły kształt pizzy. Nie wolno wałkować ciasta, bo to sprawi, że będzie twarde po upieczeniu! Na pizzy rozsmaruj sos oraz połóż ulubione dodatki i piecz w piekarniku nagrzanym do 250 stopni, na ostatniej półce, przez 20-25 minut. I gotowe! Smacznego!

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Kornelia

Redaktorka strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Kulinaria, Ciekawostki, Gwiazdy, Wiadomości