Smaczna i puszysta jajecznica to jedno z najbardziej klasycznych dań na śniadanie. Można dodać do niej różne dodatki, na przykład boczek, pomidory, cebulkę lub szczypiorek. Okazuje się, że jajecznicę wzbogacić można także przyprawami. Dodaj je do jajecznicy, a jej smak będzie niezwykle zaskakujący.
Rozpływająca się w ustach jajecznica to idealne śniadanie – zdrowe i pyszne. Dodaje nam energii i chęci, ale dzięki tym przyprawom będzie jeszcze bardziej smaczna! Poznaj wyjątkowy przepis na jajecznicę.
Te przyprawy dodane do jajecznicy sprawiają, że ma niezwykle zaskakujący smak
Kardamon, kurkuma, imbir i chilii – to one sprawiają, że jajecznica na długo zostaje w pamięci. Wrzuć te przyprawy do jajecznicy, a będzie smaczna i oryginalna w smaku. Z pewnością zaskoczy nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Przepis na wyjątkową jajecznicę
Składniki:
» 6 jajek
» 15 g masła
» 2 g kminu
» szczypta imbiru
» drobno pokrojona mała papryczka
» 1 łyżeczka chili w proszku
» 1/3 łyżeczki kardamonu
» 1/3 g kurkumy
» pół łyżeczki koncentratu pomidorowego
» 1 pomidor
» pokrojona 1 mała cebulka
» posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z masłem, następnie dodaj szczyptę imbiru i chili. Podsmażamy do momentu aż cebulka zmięknie, a potem dodaj kardamon, kurkumę i koncentrat pomidorowy. Pomidory pokrój na niewielkie kawałki, następnie dodaj je na patelnię. Smaż przez chwile, aż pomidory odrobinę odparują, a potem zmniejsz ogień i dodaj roztrzepane jajka i mieszaj delikatnie. Wyłóż na talerz i posyp pietruszką. Smacznego!