„Wsypuję dwie łyżki zamiast soli do ziemniaków” – właśnie dzięki temu ich smak jest dosłownie nie do opisania. To trik, który stosują koła Gospodyń Wiejskich, a jedna z nich, Pani Sylwia podzieliła się z nami tym nietypowym sposobem.
Ziemniaki to uwielbiany dodatek do obiadu. Najczęściej podajemy je w formie gotowanej w osolonej wodzie lub pieczone, chrupiące. To właśnie te drugie są bardziej skomplikowane, bo nie zawsze wychodzą tak chrupkie, jak byśmy chcieli. Pewna Gospodyni Wiejska, Pani Sylwia podzieliła się z nami rewelacyjnym trikiem na uzyskanie obłędnych ziemniaków. Sposób jest bardzo zaskakujący, a efekty nie do podrobienia.
„Wsypuję dwie łyżki zamiast soli”. Trik Gospodyni Wiejskiej na chrupiące ziemniaki to hit
Koła Gospodyń Wiejskich słyną z przepysznych, tradycyjnych dań i potraw. Można spotkać je często na różnych festynach, stoiskach. Postanowiliśmy zapytać Panią Sylwię z Koła Gospodyń Wiejskich, o sposób w jaki przygotowane zostały przez jej grupę tak chrupiące ziemniaki. Jej odpowiedź nas zaskoczyła.
– Ziemniaki przygotowujemy zupełnie inaczej. Najważniejsze jest ich wymoczenie w wodzie z dodatkiem dwóch łyżek cukru zamiast soli, a następnie pozostawienie ich przez 2 godziny w tej wodzie. Potem trzeba podgrzać ziemniaki w tej samej wodzie, ale tylko do momentu zagotowania, wtedy je wyłączamy i odcedzamy. Doprawiamy przyprawami do ziemniaków i solą do smaku, no i wtedy pieczemy w piekarniku z funkcją grill przez około 40 minut – odpowiedziała Gospodyni.
Zapytaliśmy dlaczego istotną rolę odgrywa w tym sposobie cukier. Pani Sylwia odpowiedziała, że cukier sprawi, że „ziemniaki po upieczeniu będą pulchne i aksamitne” oraz dodała, że cukier podczas pieczenia skarmelizuje się i utworzy przepyszną w smaku skorupkę, która obłędnie chrupie.