REKLAMA
ShareInfo.plKulinaria"Wsypuję dwie łyżki zamiast soli". Trik Gospodyni Wiejskiej na chrupiące ziemniaki to...

„Wsypuję dwie łyżki zamiast soli”. Trik Gospodyni Wiejskiej na chrupiące ziemniaki to hit

fot. Pixabay

„Wsypuję dwie łyżki zamiast soli do ziemniaków”  –  właśnie dzięki temu ich smak jest dosłownie nie do opisania. To trik, który stosują koła Gospodyń Wiejskich, a jedna z nich, Pani Sylwia podzieliła się z nami tym nietypowym sposobem. 

REKLAMA

Ziemniaki to uwielbiany dodatek do obiadu. Najczęściej podajemy je w formie gotowanej w osolonej wodzie lub pieczone, chrupiące. To właśnie te drugie są bardziej skomplikowane, bo nie zawsze wychodzą tak chrupkie, jak byśmy chcieli. Pewna Gospodyni Wiejska, Pani Sylwia podzieliła się z nami rewelacyjnym trikiem na uzyskanie obłędnych ziemniaków. Sposób jest bardzo zaskakujący, a efekty nie do podrobienia.

„Wsypuję dwie łyżki zamiast soli”. Trik Gospodyni Wiejskiej na chrupiące ziemniaki to hit

Koła Gospodyń Wiejskich słyną z przepysznych, tradycyjnych dań i potraw. Można spotkać je często na różnych festynach, stoiskach. Postanowiliśmy zapytać Panią Sylwię z Koła Gospodyń Wiejskich, o sposób w jaki przygotowane zostały przez jej grupę tak chrupiące ziemniaki. Jej odpowiedź nas zaskoczyła.

– Ziemniaki przygotowujemy zupełnie inaczej. Najważniejsze jest ich wymoczenie w wodzie z dodatkiem dwóch łyżek cukru zamiast soli, a następnie pozostawienie ich przez 2 godziny w tej wodzie. Potem trzeba podgrzać ziemniaki w tej samej wodzie, ale tylko do momentu zagotowania, wtedy je wyłączamy i odcedzamy. Doprawiamy przyprawami do ziemniaków i solą do smaku, no i wtedy pieczemy w piekarniku z funkcją grill przez około 40 minut – odpowiedziała Gospodyni.

REKLAMA

Zapytaliśmy dlaczego istotną rolę odgrywa w tym sposobie cukier. Pani Sylwia odpowiedziała, że cukier sprawi, że „ziemniaki po upieczeniu będą pulchne i aksamitne” oraz dodała, że cukier podczas pieczenia skarmelizuje się i utworzy przepyszną w smaku skorupkę, która obłędnie chrupie.

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA