Bez wątpienia w wielu polskich domach rządzi klasyczny rosół, którego uwielbiają niemal wszyscy, ale nawet tak pospolite przepisy można jeszcze ulepszyć. Zabrał się za to Pascal Brodnicki, który przedstawił swój własny wariant rosołu z orientalną nutą. Zniewalający aromat powstaje dzięki dodatkowi imbiru, cynamonu i goździków.
Rosół Pascala nie jest zwyczajną zupą, jaką wszyscy bardzo dobrze znamy. Przywykliśmy, że bulion jest raczej delikatną potrawą, którą jadamy często, gdy chorujemy albo przemarzliśmy na dworze. Taka zupa doskonale rozgrzewa i pomaga nam odzyskać siły. Brodnicki swój rosół doprawia goździkami, cynamonem i imbirem, co nadaje daniu korzennego zapachu i pogłębia jego rozgrzewającą moc. Poniżej wyjaśniamy, jak ugotować rosół krok po kroku.
Rosół wg przepisu Pascala Brodnickiego
Składniki:
2 l wody
2 cebule
1 kurczak
3 pietruszki
1 por
3 marchewki
1 laska cynamonu
2 białka
4 cm korzenia imbiru
2 goździki
Wykonanie:
Myjemy i obieramy pietruszki, marchewki, pora, a potem kroimy je na małe kawałki. Warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, stawiamy naczynie na większym gazie. Cebule obieramy i opalamy nad palnikiem, po czym przekładamy do garnka, dodajemy też obrany imbir. Kurczaka dzielimy na pojedyncze porcje i wkładamy do naczynia z jarzynami. Wrzucamy laskę cynamonu oraz goździki. Gotujemy całość na niewielkim płomieniu przez 1,5 godziny, następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wystudzony wywar przelewamy przez sitko, zatrzymujemy tylko marchewki i mięso. Przelewamy bulion do garnka, przekładamy do niego spienione białka i zagotowujemy. Zbieramy ścięte białka znajdujące się na powierzchni rosołu i podajemy go z kawałkami marchewki, mięsa oraz z ugotowanym makaronem. Smacznego.