Wydrąż bułki i wbij do nich jajko. Chrupiące i pyszne śniadanie w kilka chwil

kajzerki nadziewane szynką, jajkiem, serem
fot. screen Youtube / Food & Recipes – Polskie

Śniadanie na ciepło to coś, o czym każdy marzy po wstaniu z łóżka. A gdy ktoś przygotuje je za nas, to wtedy czujemy się jak z siódmym niebie. Bułeczki ze smakowitym wypełnieniem pokochasz od pierwszego kęsa. Ta efektowna potrawa jest szybka i prosta wykonaniu, a w smaku przebija nawet kultowe zapiekanki z pieczarkami i serem. Kto choć raz jej spróbuje, będzie chciał jeść ją już codziennie. Zamień zwykłą jajecznicę, omlet czy kanapki z pasztetem na coś wyjątkowego. Przepis na ekspresowe kajzerki z jajkiem i kilkoma innymi dodatkami to strzał w dziesiątkę!

REKLAMA

Bułeczki z jajkami to śniadaniowy majstersztyk

Danie na ciepło z udziałem jajek? Pewnie pomyślałeś o jajecznicy lub omlecie. Dziś mamy dla ciebie odkrywczy przepis na smakołyk, który pozwoli ci zapomnieć o tych dwóch popularnych potrawach na długi czas. Zaskocz swoją rodzinę czymś ekstrawaganckim i zrób dla nich coś nowego.

Wydrąż kajzerki, wypełnij obłędnym farszem, a po chwili wszystko zapiecz. Niewykluczone, że od teraz bliscy będą domagać się takiej potrawy nie tylko w porze śniadaniowej. Jest tak rewelacyjna, że sprawdzi się nawet na kolację. Spróbuj, bo przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil.

Przepis na wyjątkową zapiekankę z jajkiem, szynką i żółtym serem

Składniki na 4 porcje:
4 bułki pszenne np. kajzerki
100 g ulubionej szynki bądź kiełbasy
100 g dowolnego sera żółtego
4 duże jajka
pieprz i sól w ilości do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich

REKLAMA

Przyszykuj sobie także blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Umieścisz na niej kajzerki i wypełnisz każdą sztukę nadzieniem.

Opis przygotowania:
Na początku rozetnij bułkę tak, aby otrzymać dosyć płaską czapeczkę. Drugi kawałek po wydobyciu miąższu będzie swego rodzaju naczynkiem. Zostaw niewielką ilość miąższu w pieczywie, bo z farszu mogą wypływać soki, a wtedy dodatkowa powłoka w kajzerkach skutecznie je wchłonie.

Cztery bułki połóż na blasze. Wędlinę pokrój w małą kostkę i przerzuć do „miseczek”. Następnie do każdej sztuki wbijaj jajko i oprósz je szczyptą ziół prowansalskich.

Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki i podziel na 4 identyczne porcje, a potem posyp jajka. Potrawę wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piecz przez 25 minut. Smacznego.

REKLAMA

REKLAMA

Jak serwować śniadaniowe zapiekanki?

Specjał podawaj na ciepło, od razu po upieczeniu. Możesz delikatnie polać zapiekanki domowym ketchupem albo podać w towarzystwie kiszonych warzyw. Wszystko zależy od twoich preferencji.

Podziel się: