Dziś mamy dla was rewolucyjny przepis na pierogi bez gotowania. Pokochacie je nie tylko za wyjątkowy smak i aromat, ale także za prostotę przygotowania. Na początku obsmażamy je na maśle, a później dusimy na patelni. Ciasto ma odpowiednią konsystencję i robi się lekko twarde, natomiast farsz jest poezją smaku. Sprawdźcie dokładny przepis.
Niektórzy mogliby jeść pierogi niemal codziennie. Jak nie słodkie, to wytrawne, jak nie pieczone, to gotowane. Dziś zachęcamy was do zrobienia pierogów, których wcale nie musicie gotować we wrzątku. Po ulepieniu obsmażcie je na maśle, a następnie podduście w esencjonalnym bulionie. W ten sposób uzyskacie ciasto o pożądanej twardości i soczysty, fenomenalny w smaku farsz.
Pierogi bez gotowania – jak je przygotować?
Składniki:
na ciasto:
ok. 2 szklanki dobrze ciepłej wody
50 dag mąki
szczypta soli
2 łyżki oleju
na farsz:
ok. 1/3 szklanki bulionu mięsnego
500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
pieprz, sól
szczypiorek
oraz:
ok. 1/2 bulionu
masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
Z podanych produktów zagniatamy gładkie i sprężyste ciasto na pierogi. Formujemy z niego kulę, posypujemy mąką, a następnie przykrywamy miską. Zabieramy się za farsz. Do mięsa mielonego wlewamy bulion mięsny, dorzucamy rozdrobniony szczypiorek, odrobinę pieprzu i soli. Wszystko solidnie wyrabiamy dłonią. Ciasto dzielimy na 3-4 kawałki. Z każdego robimy cienki placek za pomocą wałka. Szklanką wykrawamy z ciasta kółka, nadziewamy je farszem, porządnie scalamy brzegi.
Na patelni rozgrzewamy masło (wystarczą 1-2 łyżki) i delikatnie obsmażamy na nim pierogi. Podlewamy je gorącym bulionem i dusimy pod przykrywką przez mniej więcej 5 minut. Potem zdejmujemy pokrywkę i dusimy je jeszcze przez 5 minut. Gotowe pierogi podajemy z dodatkiem gęstej, kwaśnej śmietany, posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.