sernik z rosą
fot. screen Youtube / Opolanka Kasia w Kuchni

Sernik z rosą to klasyka wśród ciast, który polubi każdy koneser wypieków. Masa serowa jest delikatna i rozpływająca się w ustach. Rozpieści podniebienie Twoje oraz gości. Świetnie komponuje się z towarzystwem kawy. Ciasto nie wymaga poświęcenia mnóstwa czasu. Jest to deser prosty w wykonaniu, a zarazem pyszny w smaku.

Sernik na kruchym cieście z porządną warstwą bezowej pianki. Ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Jest delikatne i kremowe, a na jego wierzchu tworzą się złote kropelki, które dodają uroku.

Sernik z rosą – przepis

Składniki:

Ciasto kruche:
200g mąki pszennej
40g cukru pudru
1 jajko
1 szczypta soli
100g masła

Masa serowa:
1 kg twarogu z wiaderka lub dwukrotnie zmielonego twarogu półtłustego
50ml oleju
500ml mleka
4 żółtka
170g cukru
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru

Beza:
4 białka
100g cukru

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto kruche połącz ze sobą i zagnieć, a potem umieść w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, mniej więcej do połowy wysokości. Tortownicę z ciastem wstaw do lodówki.

W następnym kroku za pomocą miksera zmieszaj składniki na masę serową lecz pamiętaj, aby nie miksować zbyt długo, a potem wlej ją do formy.

Sernik piecz w nagrzanym piekarniku około 60 minut w temperaturze 180°C. 10 minut przed końcem pieczenia ubij białka na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier, a następnie ubijaj aż się rozpuści. Ciasto wysuń z piekarnika i rozłóż pianę bezową, a potem piecz jeszcze około 10- 15 minut.

Ostudź sernik przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimne ciasto wstaw na parę godzin do lodówki.

Smacznego!

Udostępnij:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę