Jeśli podczas obierania marchewki zastanawiasz się, co można zrobić ze skórkami, mamy znakomity pomysł na zastosowanie ich w kuchni.
Marchewka to jedno z najczęściej używanych warzyw w naszych kuchniach. Trafia do rozmaitych surówek, zup, koktajli czy sosów. Nadaje się też do przygotowania ciast i deserów. Jednak po obraniu marchewki większość osób wyrzuca obierki do śmieci, co jest sporym błędem. Okazuje się, że takie warzywne skórki mogą się jeszcze przydać. Jak je wykorzystać? Podpowiadamy.
Co zrobić z obierkami z marchewek?
Skórki z marchewek mają mnóstwo cennych walorów zdrowotnych, z tego powodu wyrzucanie ich nie jest najlepszym pomysłem. Dużo lepiej zastosować je do celów kulinarnych. Do czego więc ich użyć?
Po obraniu marchewek skórki starannie umyj, osusz, a potem włóż do zamrażalnika. Dzięki temu w dowolnym momencie będziesz mógł je użyć np. w czasie przygotowywania obiadu czy kolacji. Gdy będziesz gotować jarzynowy bulion, takie obierki będą jak znalazł. Wystarczy, że je odmrozisz i wyrzucisz do wywaru, który będzie aromatyczny i niezwykły w smaku.
Jakie właściwości odżywcze ma marchewka?
Warzywo jest źródłem m.in. beta-karotenu, który sprzyja utrzymaniu ładnej opalenizny. Ponadto chroni skórę przed promieniowaniem UV. Oprócz tego marchewka ma zbawienny wpływ na wzrok i poprawia pracę układu trawiennego. Warto włączyć ją do swojego jadłospisu także z innych powodów. Pomarańczowy korzeń wzmacnia bowiem układ odpornościowy i pomaga zmniejszyć stężenie złego cholesterolu we krwi.