Zdarza się, że po powrocie z pracy chcemy przekąsić coś na szybko, a nie zrobiliśmy wcześniej zakupów. Wtedy pizza sprawdza się idealnie. Jednak nie zawsze chce nam się przyrządzać tradycyjny spód do pizzy bazujący na drożdżach. W takiej sytuacji mamy dwa wyjścia: możemy zamówić pizzę na telefon albo zrobić ją bardzo szybko z wczorajszych ziemniaków. Zdradzamy prosty przepis.
Jeśli wczoraj ugotowałeś do obiadu ziemniaki i zostało Ci sporo resztek, to wcale nie musisz ich wyrzucać albo długo rozmyślać, co z nimi zrobić. Z takich kartofli możesz wyczarować mnóstwo smacznych i sycących potraw. Co powiesz na pizzę? Ta wersja uwielbianego specjału na pewno Ci posmakuje, a Twoi bliscy także będą mile zaskoczeni.
Pizza na spodzie z wczorajszych pyrek to absolutny hit na stole
Przepis już od pierwszej chwili wydaje się niezwykle pomysłowy. Z drugiej strony to świetny patent na niemarnowanie jedzenia. Skorzystaj z tej wyjątkowej receptury i odkryj smak pizzy na nowo.
Przepis na wspaniałą pizzę z wczorajszych ziemniaków
Składniki:
2 jajka
0,5 kg wczorajszych ziemniaków z obiadu
1 bakłażan
pieprz i sól
2 czerwone cebule
1 szklanka przecieru pomidorowego
1 szklanka mąki
50 g twardego sera w kawałku
Sos:
2 łyżki miodu
0,5 szklanki oliwy
2 łyżki octu jabłkowego
1 nieduża biała cebula
3 łyżki siekanej zieleniny
2 ząbki czosnku
Sposób wykonania
W pierwszej kolejności ziemniaki przeciskamy przez praskę albo rozgniatamy za pomocą widelca. Miazgę łączymy z mąką, jajkami i zagniatamy zwarte, aksamitne ciasto.
Tworzymy niezbyt gruby spód do pizzy i umieszczamy go na blasze wyścielonej papierem pergaminowym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 15 minut.
Bakłażana i cebulę kroimy w plasterki, smarujemy oliwą, a potem złocimy na patelni. Zieleninę przekładamy do drobno pokrojonej cebuli oraz czosnku, dodajemy miód, ocet i oliwę. Sos doprawiamy pieprzem i solą.
Ziemniaczany spód pizzy wyciągamy z piekarnika, rozsmarowujemy na nim passatę, potem rozkładamy ciepłe jarzyny, oprószamy serem (wcześniej ścieramy go na tarce o większych oczkach) i polewamy sosem. Pizzę ewentualnie podgrzewamy w piecu. Smacznego.
Czytaj też: Mistrzowski sposób na rybę. W cieście naleśnikowym smakuje wybornie