Większość osób po zagotowaniu ziemniaków wylewa wodę z garnka i pozbywa się jej. Jest to błąd, ponieważ woda ta jest źródłem wielu witamin i związków mineralnych. Dlatego może być wykorzystana do celów kulinarnych i zdrowotnych.
Woda pozostała po gotowaniu ziemniaków zawiera między innymi potas, żelazo, magnez, fosfor, wapń, błonnik, skrobię, jak również witaminy z grup: A, B, E i K.
Duża zawartość skrobi sprawia, że woda po ziemniakach stanowi doskonałą bazę do zup i sosów, dzięki czemu do ich zagęszczania nie będziemy musieli stosować mąki. W rezultacie zupa będzie bardziej gęsta, lepiej doprawiona i bogata w cenne witaminy i minerały.
Oprócz zastosowań kulinarnych wodę z ziemniaków można wykorzystać jako lekarstwo. Masz problem z kamieniami nerkowymi? Napar z wody po ziemniakach z dodatkiem cebuli i pieprzu pobudzi pracę nerek i dokładnie oczyści je z kamieni. Napój należy pić przez trzy tygodnie po 3 szklanki dziennie.
Polewanie włosów przestudzoną wodą z ugotowanych ziemniaków to skuteczny sposób na pozbycie się siwych włosów i nadanie im utraconego blasku. Przemywanie nią twarzy spłyca zmarszczki, odbudowuje naskórek oraz działa przeciwzapalnie na cerę. Woda pomoże również pozbyć się pękniętych pięt, jak również zregeneruje zniszczoną skórę na dłoniach.