Sernik to jedno z ulubionych ciast wielu Polaków. Deser zrobiony z białego sera z dodatkiem owoców potrafi być naprawdę smaczny. Doskonały przepis na taki fantastyczny sernik ma dla was Ania Starmach. Nie musicie go nawet piec – zmieszajcie ze sobą kilka produktów, a potem wstawcie gotowe ciasto do lodówki. Mistrzyni gotowania w przepisie używa moreli oraz gotowych biszkoptów. Z takimi dodatkami deser będzie wyborny.
Na naszej stronie znajdziecie wiele znakomitych receptur Anny Starmach. Wystarczy wspomnieć jej przepis na błyskawiczny barszcz czerwony czy kruche, maślane ciasteczka. Dziś prezentujemy wam doskonały sposób na sernik bez pieczenia, którego smakiem będzie zachwycony każdy miłośnik słodkości.
Sernik na zimno według przepisu Anny Starmach
Składniki:
500 g mascarpone
200 ml wody
250 ml śmietanki kremówki
75 g cukru pudru
500 g dwukrotnie mielonego sera białego
220 g podłużnych biszkoptów
4 łyżeczki żelatyny
20 moreli z puszki
1 galaretka cytrynowa
450 ml syropu morelowego
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
W misie blendera umieść mascarpone, cukier oraz zmielony ser. Mieszaj produkty, aż uzyskasz masę o gładkiej konsystencji. Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, potem lekko ją ostudź, ale nie dopuść do tego, by stężała, połącz ją z masą serową. W drugim naczyniu ubij śmietankę, przełóż ją do sera. Odsącz morele z syropu. Spód formy wyłóż starannie biszkoptami, a potem przykryj równomiernie przyrządzoną masą serową. Ułóż na niej połówki owoców. Podgrzej syrop morelowy, a następnie rozpuść w nim żelatynę. Płyn powinien trochę przestygnąć, później powoli zalej nim morele. Gdy całe ciasto będzie w temperaturze pokojowej, włóż je do chłodziarki, aby wszystko dobrze się zestaliło. Smacznego.