Wyśmienity tort Sachera ma obłędny i mocno czekoladowy smak. To prawdziwy raj dla podniebienia smakoszy czekolady. Poznaj oryginalny przepis ze starek książki pochodzącej z 1894 roku.
Jeśli do tej pory nie próbowałeś nigdy tortu Sachera to koniecznie skorzystaj z tego przepisu i pozwól sobie na czekoladowe rozpieszczenie. Smak tego wypieku jest tak pyszny, że nadaje się na każdą okazję. Przepis pochodzi ze starek książki z przepisami. Wszyscy wiemy, że takie receptury są najlepsze i zawsze wychodzą. Sprawdź i zapisz ten przepis na dłużej, a nie pożałujesz.
Wyśmienity tort Sachera z oryginalnej receptury z 1894 roku
Składniki:
» 250 g masła
» 200 g cukru
» 8 żółtek
» 200 g czekolady
» 1 łyżeczka cukru waniliowego
» 1 łyżeczka cukru cytrynowego
» 125 g mąki
» 6 białek
» polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia. W większej, szklanej misce umieść masło, a następnie wsyp cukier i ubijaj mikserem, aż masa stanie się puszysta. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku, a potem wlej przestudzoną, płynną czekoladę. Wsyp przesianą mąkę, a potem zmiksuj.
Białka ubij na sztywną pianę, a następnie pod koniec dodaj do niej cukier waniliowy oraz cytrynowy. Wymieszaj łyżką, a następnie przelej ciasto do foremki (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 60 minut na grzałce góra-dół. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia, następnie polej polewą czekoladową.
Smacznego!