Marzy Ci się wyśmienity i równocześnie zdrowy deser, od którego nie przytyjesz? Jeśli tak, to dobrze trafiłeś. Dziś mamy dla ciebie coś niepowtarzalnego, co na pewno rozpieści Twoje podniebienie i dostarczy wielu cennych witamin oraz składników odżywczych. Prosty i pyszny deser stworzysz z kilku przystępnych składników. Niebo w gębie.
Domowy deser – takiego nie kupisz w cukierni
Zazwyczaj desery utożsamiamy z tłustymi, pełnymi kalorii słodyczami. Są bardzo dobre, więc nie potrafimy się im oprzeć, ale niestety częste sięganie po tego typu przekąski nie służy naszej figurze. Jeśli zachowanie szczupłej sylwetki jest dla ciebie priorytetem, to lepiej zrezygnuj ze sklepowych batoników czy ciast z kremami. Jeśli najdzie Cię ochota na coś słodkiego, sięgnij po deser z tego przepisu. Przepyszną, niskokaloryczną przekąskę zrobisz w kilka chwil i to z samych zdrowych składników.
Bazą tego domowego smakołyku są płatki owsiane, kakao i banan. A oprócz nich jeszcze kilka innych dodatków. Po wymieszaniu i upieczeniu powstaje obłędna kompozycja, którą można zajadać się bez poczucia winy. Zapomnij o tłustych i wysokoenergetycznych przekąskach ze sklepu. Wartościowy deser stworzysz sam.
Przepis zdrowy i pyszny deser z mikrofalówki
Składniki:
łyżka kakao
½ szklanki mleka
½ szklanki płatków owsianych
banan
łyżeczka proszku do pieczenia
jajko
szczypta soli
do polania 30 g czekolady
Sposób przygotowania:
Do naczynia wsyp płatki owsiane, zalej je mlekiem, a potem zamieszaj i odstaw na 5 minut. Do osobnego pojemnika wbij jajko, dodaj szczyptę soli i rozbełtaj. Banana pokrój na mniejsze kawałki i rozgnieć za pomocą widelca. Owocową miazgę przełóż do naczynia z jajkiem i dobrze wymieszaj. Dodaj proszek do pieczenia i kakao, mieszaj, a następnie połącz z wcześniej przygotowaną mieszanką z płatków i mleka. Wszystkie składniki ponownie zamieszaj.
Przyszykuj 2 kubki, które nadają się do podgrzewania w kuchence mikrofalowej. Przełóż uzyskaną masę do kubków, a potem wstaw do mikrofali i piecz przez mniej więcej 6 minut. Zamiast kubków możesz masę umieścić w foremce do ciasta i upiec deser tradycyjnie w piekarniku – w temperaturze 180°C przez 35 minut.
Na sos czekoladowy: roztop czekoladę w mikrofali, a później polej nią ciasto. Gotowe. Jak widzisz, przyrządzenie tego zdrowego i smacznego wypieku nie jest trudne ani czasochłonne. To receptura, którą naprawdę warto wypróbować.
Czytaj też: Niezwykłe ciasto bez pieczenia Orzechowiec. Smakiem i prostotą zachwyci każdego