Tłusty Czwartek dobiega końca. Nie da się ukryć, że niektórzy z nas poniesieni świątecznym nastrojem, nieco przesadzili z dzisiejszymi zakupami. Z kuchennego blatu nieśmiało spoglądają na nas pączki, których dziś już na pewno nie zjemy. Wiemy jednak, że jutro nie będą już tak świeże i apetyczne jak dziś, kiedy jedliśmy je prosto z piekarni. Jest jednak na to sposób.
Z powodzeniem można je zamrozić
Jeśli nie chcemy, aby nasze pączki wylądowały w koszu, śmiało możemy je zamrozić. Pamiętajmy jednak, aby nie trzymać ich w zamrażalniku dłużej niż kilka dni, a tuż przed spożyciem umieścić w mikrofali na około 50 sekund. Zamrożone pączki z powodzeniem możemy rozmrozić z użyciem piekarnika. Wystarczy zaledwie 15 minut i znów będą puszyste i chrupiące.
Jak przywrócić świeżość pączkom?
Co więcej, jeśli nie chcemy zamrażać naszych pączków i wiemy, że z chęcią spożyjemy je jutro, to również możemy skorzystać z pomocy mikrofali, aby przywrócić ich świeżość. Wystarczy, że podgrzejemy je w kuchence mikrofalowej przez 10 – 15 sekund, a następnie zostawimy na chwilę do ostygnięcia. Pączki znów będą pachnące, puszyste i smakowite. Spróbujcie sami.
Dowiedz się również, jak przyrządzić puszyste pączki.