To ciasto z kiwi będzie twoim ulubieńcem. Pokrój owoce w plasterki i ułóż w formie, a potem zalej masą waniliową i ponownie ułóż kiwi. Ciasto robi się ekspresowo, a najbardziej emocjonującym momentem jest czekanie, aż wypiek upiecze się w piekarniku i będzie można go kroić, a potem zajadać. Deser wygląda pysznie dzięki zielonemu niuansowi, a smak musisz ocenić sam. Prezentujemy przepis, który warto wypróbować jeszcze tej wiosny.
Ciasto dla prawdziwego smakosza
Wdzięcznie się prezentuje, a smakuje tak, że nie można się od niego oderwać. Bohaterem deseru jest oczywiście kiwi, ale wypełnienie stanowi waniliowe ciasto z mąki, cukru, oleju, mleka i jajek. Ostatni etap przygotowań to obróbka termiczna w piekarniku. Wystarczy niepełna godzina, aby specjał można było podawać.
Przepis na ciasto z dodatkiem kiwi
Składniki:
3,5 szklanki mąki
1 łyżeczka cukru waniliowego
kilka sztuk kiwi
1 szklanka mleka
3 jajka
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki oleju
Przygotowanie:
Jajka wbijamy do naczynia, dodajemy cukier i ucieramy. Wsypujemy mąkę i cukier waniliowy. Mleko i olej także wlewamy do masy, ponownie miksujemy. Dodajemy proszek do pieczenia i lekko mieszamy. Formę smarujemy masłem i posypujemy cukrem. Kiwi kroimy na talarki i umieszczamy w formie, a następnie zalewamy ciastem.
Wierzch znów dekorujemy kawałkami owocu. Rozmieszczamy plasterki i wkładamy deser do piekarnika. W temperaturze 200°C pieczemy go przez 55 minut. Smacznego.
Ciasto jest wilgotne i puchate, a obłędny smak i soczystość zawdzięcza kiwi. Gdy podasz ciasto bliskim podczas długiego majowego weekendu, spałaszują go błyskawicznie.