zamrażarka

Niestety, nie wszystkie produkty spożywcze możemy bezpieczne mrozić, czego doskonałym przykładem są ogórki.

Może się wydawać, że mrożenie jest najlepszą metodą na przechowywanie i dodatkowo utrwalanie żywności. W rzeczywistości tak nie jest. Istnieją pewne pokarmy, których nie powinno się mrozić. Jakie to produkty żywnościowe?

Ogórki są dość nietrwałe i szybko się psują. Wystarczy parę dni leżakowania na stole lub w koszyku z innymi warzywami, aby ogórki zmiękły i szybko zaatakowała je pleśń. Złym pomysłem jest włożenie ich do zamrażalnika. Warzywa ze względu na dużą ilość wody mają delikatną strukturę, a kryształki lodu degradują ich delikatną strukturę.

Mrozić nie powinniśmy także wcześniej ugotowanego ryżu. Po rozmrożeniu raczej nie jest szkodliwy, jednak powtórne podgrzanie może solidnie zaszkodzić. Wówczas w ziarenkach wytwarzają się niezdrowe związki, które mogą wywołać różne dolegliwości.

Wśród produktów, których nie należy mrozić znalazły się też ziemniaki oraz makaron. Podobnie jak ryż, te produkty węglowodanowe są znakomitym środowiskiem dla błyskawicznego rozwoju pleśni.

Złym pomysłem jest również mrożenie majonezu lub innych pokarmów z dużą zawartością tłuszczu. Olej nie zamarznie, z powodu czego mogą namnażać się w nim drobnoustroje. Po dostaniu się do przewodu pokarmowego człowieka mogą spowodować zatrucie pokarmowe. Stąd właśnie olejów czy serów nie zaleca się mrozić.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna